[警世] 做it唔好做臭朵vendor工

164 回覆
86 Like 7 Dislike
砌 UI/UX 你估易阿,你唔好拎 bootstrap 個類去比啦
邊間臭朵vendor ? IBM?
9000月薪是常識吧
唔爭在講埋咩vendor 啦
香港地大把programmer 讀完個CS出黎就以為自己專業人士 話比人當免費勞工

但係工餘時間唔會做自己project 或者對本身用開個十幾隻open source既tools 有任何contribution.

平時寧願碌下IG 都唔上網做下research 了解下個trend.

中英文差 由把口到個樣連衣著又唔夠presentable.

講到埋牙做個陣又多藉口 又無毅力 剩係識鳩up 一堆理論 寫多兩句又牙痛咁聲

人工低? 無深入技術? 黎黎去去都CURD ?
算鳩數啦
巴打好大怨氣
點睇做自己project話你秘撈
能力一般個批
早五 六年真係得9-10k起薪
分分鐘衰過台灣大陸印度
家陣仲要吹一堆buzzwords(AI,DS...)
個個都話對machine learning有興趣
真係懷疑每年有幾多local CS grad有足夠數底/theory底去搞呢堆野
每年最勁既腦袋都去哂讀med
香港programmer都係垃圾, 個樣都唔掂啦, 我講既
香港地水平一般嘅tech guy
做pm sales位係真係好搵好多
久而久之就兩極化
尼種咪藉口羅
收埋自己做 姐係秘撈
遇著心地差嘅老板
係可以void contract 話conflict of interest架

講出來俾老世知
姐係話俾佢聽你識多樣野
講唔講都死wor
其實係咪轉graphql轉得7788
將來淘汰api?
太多藉口啦巴打

怕比人知自己識多樣野? 咪就係IT人口中既所謂免費勞工羅

前排有個POST 個樓主Share自己weekend學vue既進度 入面竟然有班人問樓主點解ON99 weekend仲係度寫code

見到班人既心態
Weekend都要做埋同工作有關既野
即係連少少私人時間都冇埋
咁唔係戇鳩係咩
個個日日對住電腦做毒撚咩
睇咗咁多年 it9
好似第一次見到有人講咗啲真相出嚟
溝緊個律師, 佢都係咁既生活, 又點睇呀低端兒登?
律師都要日日對住電腦?
對住佢份工, 亦都係對電腦
HK no science no engine
唔重視唔賺熱錢既field
IT人都唔覺自己係engineer,要construction-related既engineer先係engineer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞