如果TVB拍一套劇講IT, 叫咩名好?🤔

668 回覆
339 Like 2 Dislike
情越枱底插電制
I.T 雄心
科網狙擊
愛 。I.T
IT行動2017
快樂IT人
[quote]鬼同你打code

續集 鬼同你debug

再續集 鬼同你Testing

第4集,鬼同你support

第5集,鬼同你fallback
我和Opera有個約會
開始:故事講述三條IT狗平時返工返到成隻狗咁,但IT department 不受公司重視,平時公司一減人工就會第一個減IT department 既人工,但雖然係咁,個三條IT狗一直努力不懈,希望可以改變IT係公司既地位

(中段諗唔到,留比你地諗)

之後有一個人,叫大魔王,佢係該公司既前員工,但因為比公司炒左懷恨在心,因此研發左一隻超級病毒,如果比病毒人侵的話,公司既database,firewall就會全部癱瘓,大量市民個人資料外洩,公司就會倒閉,但好彩IT department既人都係精英,因此可以暫時擋到病毒攻擊,但最多都係擋到48小時,去到最後三個鐘頭,3個IT狗主角成功研發病毒馬騮燒烤(熊貓燒香d friend),最後不但化解左d病毒,仲check 到hacker既ip,it狗將ip交比警方,警方以不誠實使用電腦罪拘捕大魔王,之後就......

五年後

你地諗埋佢
情越雙絞線
十萬GB情緣
隔世追chrome
開始:故事講述三條IT狗平時返工返到成隻狗咁,但IT department 不受公司重視,平時公司一減人工就會第一個減IT department 既人工,但雖然係咁,個三條IT狗一直努力不懈,希望可以改變IT係公司既地位

之後有一個人,叫大魔王,佢係該公司既前員工,但因為比公司炒左懷恨在心,因此研發左一隻超級病毒,如果比病毒人侵的話,公司既database,firewall就會全部癱瘓,大量市民個人資料外洩,公司就會倒閉,但好彩IT department既人都係精英,因此可以暫時擋到病毒攻擊,但最多都係擋到48小時,去到最後三個鐘頭,3個IT狗主角成功研發病毒馬騮燒烤(熊貓燒香d friend),最後不但化解左d病毒,仲check 到hacker既ip,it狗將ip交比警方,警方以不誠實使用電腦罪拘捕大魔王,之後就......

五年後

你地諗埋佢

啲劇情似啦似啦😂
狗仔雄心
Site遊記

CPU超頻任務
IT is a dog

五年後

你地諗埋佢

啲劇情似啦似啦😂

中間HR有條女原本對一眾IT 狗態度好差,炒一個IT(大魔王)時更出言侮辱。但事後多次事件中被其他IT狗所救,發現自己錯了並漸漸愛上剩低兩隻IT狗,跌入三角戀之中

5年後都係天台BBQ咁啦
Watch IT Dog

五年後

你地諗埋佢

啲劇情似啦似啦😂

中間HR有條女原本對一眾IT 狗態度好差,炒一個IT(大魔王)時更出言侮辱。但事後多次事件中被其他IT狗所救,發現自己錯了並漸漸愛上剩低兩隻IT狗,跌入三角戀之中

5年後都係天台BBQ咁啦

5年後三條IT狗都係俾人炒鳩左,原因莫須有
情越LAN線

原來有人po左 自

呢套戲我睇左,有兩幕我特別深刻,可以堪稱為經典

第一幕
公司用DHCP派IP,明明一人一個,點知到IP Man攞IP嗰陣,IP Man大嗌:「我要攞十個!」

第二幕
IT話事人洪師傅俾外國黑客攻擊到有氣無定抖嘅時候,IP Man行到洪師傅的電腦旁邊同洪師傅講
IP Man:洪師傅,試下入佢中路
洪師傅:唔係咁易嘅

但個結局好慘
IP Man瘋狂ot 過勞之後入左醫院
臨死前講,做呢行,我見過天地,見過眾生
但就見唔到自己

跟住就走左
帶住光纖去旅行

帶住lan 頭去旅行

帶住laptop去旅行 (on call)

真人show?

係,第一集會請來大貓錢莊playme 同gitlab 的engineer一齊去旅行
究竟中間會有咩挑戰呢?
WATCH DOGS
人狗情未了
老友IT狗

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞