如果TVB拍一套劇講IT, 叫咩名好?🤔

668 回覆
339 Like 2 Dislike
放學itu
情迷 IT 狗
鬼同你打code

續集 鬼同你debug

再續集 鬼同你Testing

第4集,鬼同你support

工具人攻略
cctvb 要用outdate 既buzzword先岩佢風格

愛情系:
雲端下的戀人
蟲。不知
緣來未插線
砌機絲打

(扮)專業系:
timeout殺機
outage 36小時
寬頻行者
光纖梟雄
衝上雲端

處境喜劇系:
點解大sir ping唔通
clone機日記
boot出新天地

爭產系:
雲端風暴
4G家族

所有結局都係server 房爆炸但冇人死然後天台bbq
IP Man

屌你

痴線

屌.....痴撚線

原來有人po左 自

呢套戲我睇左,有兩幕我特別深刻,可以堪稱為經典

第一幕
公司用DHCP派IP,明明一人一個,點知到IP Man攞IP嗰陣,IP Man大嗌:「我要攞十個!」

第二幕
IT話事人洪師傅俾外國黑客攻擊到有氣無定抖嘅時候,IP Man行到洪師傅的電腦旁邊同洪師傅講
IP Man:洪師傅,試下入佢中路
洪師傅:唔係咁易嘅
一拳超頻
不誠實使用電腦
秀才愛上網

原來有人po左 自

第一幕
公司用DHCP派IP,明明一人一個,點知到IP Man攞IP嗰陣,IP Man大嗌:「我要攞十個!」

第二幕
IT話事人洪師傅俾外國黑客攻擊到有氣無定抖嘅時候,IP Man行到洪師傅的電腦旁邊同洪師傅講

絕世hao 123
劇情係咪有換keyboard 同 mon 加速大法?

原來有人po左 自

第一幕

第二幕

Scene 1
日本仔話打贏一個比一個public 真ip比你
IP Man: 我要攞十個
日本仔:自己NAT算啦
IP Man:

Scene 2
IT話事人洪師傅俾外國黑客ddos到有氣無定抖嘅時候,IP Man行到洪師傅的電腦旁邊同洪師傅講
IP Man:洪師傅,試下用 DDOS cloudflare
洪師傅:好L貴阿
IP Man:
帶住光纖去旅行

帶住lan 頭去旅行

帶住laptop去旅行 (on call)

真人show?
搵間某HXBC做背景 - 死Ser風雲
CPU超頻任務
核心風暴
It's just loading
Steve Job駕到
黑客風雲
雲下的戀人
法網狙擊
HKBN 1000mbps 特約 贏在起跑線
Linux行者
隔世追Bug
一屋兩家撞IP
超級IT獎門人

入面有隻Game叫DDOS

"DDOS邊個頂呀?無人頂呀無人頂,
一個一個邊個頂?無人頂呀無人頂……"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞