其實而家仲興唔興夾band打鼓

50 回覆
2 Like 49 Dislike
樓主有冇cover 睇下
左右手個個問題係只有時fill in 唔知用邊手開始先?
例如:
3ea ena (resp. hi-T, s, s, low-T, fl-T, fl-T)
我試過右左右左右左咁去,有人話右左左左右左靚仔啲,咁試落又真係喎

所以我發現我好欠呢方面嘅理解
你試下用你最熟悉嘅rudiments 黎拆,咁當然大家最熟一定係RLRL
至於大細力,我嘅情況係例如:
16分snare, 頭3拍n 大力,第4拍na大力

結果一上tempo120以上我就會連1234都大力,而第4拍a 就唔夠大力

連我都自己恥笑緊自己
而家唯有得閒就練pad 打熟啲
你個動作有冇做啱到先,即係細力用手碗,大力就加埋手臂
我loop 頭兩,三次正常,一loop 耐少少右手手腕就失控大力咗少少,然後一到n 就又要就返手腕大力咗而加大力度,但係左手一直細力開,一到a 就唔夠大力,成個na就核突哂,然後出現各種失控
我以前練accent 會將所有accent打哂rim shot ,可能係兩隻手唔夠快,所以頭兩 三次打到,之後愈來愈越慢,但又想追返個速度,最後就兩隻手全部都用哂手臂黎打
thkx ching.
竟然有呢種rim shot 練大力方式,長智識。

但係平時用pad 練打唔到rim shot, 唯有練快啲手速

利申有pad 响公司,一lunch break 就練
用pad都可以打rim shot咁打到啪啪聲
即係照樣壓低啲打?!

咁真係啪啪啪啪啪啪

到時實俾同事斬死
因為rim shot 都只不過係平面打落去個snare到
點踩Double Stroke on double pedal?
你意思係右右左左右右左左腳?
巴打識唔識電鼓錄音啲嘢
Btw另外想問點先打得好paradidle同點用落歌好聽啲
paradiddle係打鼓世界入面好撚重要,以前細個學完之後淨係識左手打snare右手ride or hi hat,而家發現paradiddle真係好博大精深。
btw,所以野都可以用paradiddle解釋
所有*
heel toe 吧ching
電鼓應該都係用midi線入落logic利申淨係錄過真鼓
想聽多d
paradiddle練就多但唔知打咩嘅時候有用
level one咪轉下accent ,用黎做groove個d囉
樓主有無興趣同Saxophone夾下?
我玩左好多年Soprano Sax, 依家玩緊Tenor Sax, 考左5級
想識個鼓佬一齊jam下
pm me if interested:
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞