其實而家仲興唔興夾band打鼓

50 回覆
2 Like 49 Dislike
大家好,本人係一位全職打鼓搵食,如果有性趣學返一樣樂器傍身的話,不如試下打鼓
btw,係2014年已經考了rockschool 8級,studio近觀塘牛頭角

如果有性趣的話不如大家係到傾下計,不妨係到傾下計,了解下打鼓係咩既一回事,再睇下啱唔啱自己,再下行岀第一步

歡迎大家你問我答
咁貴租
係啊豆腐膶咁細都成5000
想問你主要接咩job
學咗幾多年?
最主要都係幫d細 artists 打gig,另外學連打都8年有多了
好想打得好
但太懶停滯不前中
BFD 代替左 7 成鼓手....

利申: 無乜事真係唔係香港錄鼓
如果係自己band既話錄真鼓都係一個進步既機會
你而家大約打左幾耐,有d乜野想練好/練成
跪求double stroke 心得

依家我係用唔正統嘅方法 (即係隻手放鬆等棍係鼓皮彈兩下再渣返緊)
想請教下正統嘅方法
double 奧妙之處係要練到夠慢,因為慢你先會練到正確動作。
你可以試下分成3個部份咁諗 。
1係正常single咁打,差不多落到去掂到個鼓嘅時候先放鬆,等枝棍彈到去最高點,之後先至握返實少少等枝棍唔好lost control。

第2係用手指拉返枝棍返黎再打多一下。
第3係用手指打完之後手腕記得返返上去原位。
記得第一下打完之後手腕唔好上返去,如果上返去嘅話打第2下會唔夠距離。
記得double呢樣野係一下手腕一下手指咁打
咁當然打得越快嘅時候距離越短,動作越細。同埋揸棍嘅方法都會有少少分別。有興趣嘅可以留個Telegram詳細再講下
斷斷續續自學年幾都仲係初學咁
腳唔夠快穩準
打快少少fill in 6連音成日唔知自己打左幾多下
6連音你可以試下淨係數一隻手打左幾多下,腳就要慢慢用時間執返好個準確度
要計埋mixing,recording 成本
錄鼓真係好麻煩
原來兒登都可以點錯相

利申,學咗接近3年,要返工所以練習機會唔多。

而家集中練左手double stroke (慣用右手double stroke ok),仲有stroke 嘅大細力,究竟要點練先練得好

有啲fill in 左右手又唔知點落先打得靚,想改進吓點樣打啱自己啲又發現冇乜方向,可能都係練得唔夠多
8級都教人?
咁幾級先教得呀屌你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞