歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2019年5月號)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我就剪啲膠粒落去>膠水>ab畢地

我之前淨係加ab putty, 都係會縮

下次加d膠粒係底先
用水口啦,廢物利用
ab畢地>牙膏畢地
我成日用完AB畢地補完就縮,加返d牙膏畢地搞諗住ok, 點知次次打磨都有個印係度

原來係AB畢地唔夠多去fill成個偷膠位, 食得唔夠深, 一打磨就向內縮,結果搞幾多次都係有個補膠既shape

結果一係用好撚多AB畢地, 一係放d廢料加膠水打左底再補AB畢地會好好多

btw modo有隻新既畢地類似原子灰, 同**隻polyester putty差唔多用法, 有無人用過?補偷膠好似好過AB畢地
AB冇揮發性嘅嘢

唔怕毒實係原子灰好用㗎, 又平又大罐

條軸(白色)斷咗可以點救

MK22似係polyester putty, MK21係類近加左thinner既牙膏畢地,我用緊mr dissolved putty覺得平好撚多
用手鑽打銅支
RX88 無哂AV 油賣,但係仲有mig 果d
記得行入去有一個細架AV Mecha+少量AV Metal
之前係,但星期日去已經無左AV 油果個架
是但啦
Mig都好好用
真係要AV都有其他地方買
用畢地唔係都要補厚啲咩,到打磨就唔會縮
而家水性油市場似乎係幾間鋪有唔同既專長
ym - av, citadel
rx88 - mig
皆旺6/f - k colors
Mig 優勢係包裝得好
AB畢地流動性唔夠,有d細位我無專登用牙籤堆到落底就好易出問題

總之經驗都係先用廢膠加膠水做左個base之後再加AB畢地效果會好好多
我用依枝野推佢落去
有玩過Vehicle Model 系列 (即係好細盒果隻)
跳樓價果堆都買咗兩三盒, 未開
Bandai Starwar其實出得好好
問題係香港Starwar Fans唔係個個都砌模型
我唔係starwar fans都砌左隻白兵

真係好撚高汁
笨大啲星戰模型其實detail幾足
不過星戰模型係香港真係唔受歡迎

我諗因為太考手工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞