好悶 真•澳門人 你問我答

1001 回覆
9 Like 192 Dislike
咁算 無謂為左幾千蚊搵個垃圾
唔該曬
EU仲可以玩得幾多年
德國都成日日嘈夜嘈話唔想再比錢啲歐蝗

膠下啲大愛左膠北歐幾時頂唔順脫埋

跟本整EU果時只係想懶係和平
好多經濟上都無諗到可以點平衡

Btw其實我想可以拎埋意大利果本所謂EU passport
老公意大利人
但佢都寧願話要英國果本
拎英國好過啦
其實多唔多澳門後生仔係冇葡國護照?
我以前中學識嘅人有幾個冇
而家出黎做嘢除左班鬼佬就個個本地人都有
上黎連登睇啲澳門post通常個個都話有葡籍歐盟讀書

但又話有葡籍嘅澳門人只係佔小數
咁到底有冇澳門人係冇葡籍
到底有冇澳門人係留澳門讀大學
你聽做咩位嘅人講先
tax dept就真係幾個月peak
我fd做kpmg audit十點放工起跳
上個月成個月ot到三四點
新入職
有葡籍同冇葡籍一半半啦

上一代先移民落嚟嗰啲咪冇

澳門人好多都喺澳門讀大學啦

但都有人出去讀,比例用返自己同學睇,留澳:出去 大概6:4左右啦
班上曬位嘅校友自己染紅自己啫
培正唔算紅
想傾咩正經野我陪你傾,幾正經都得
邊間桑拿d囡最多最正?消費如何?
培正個校長係甘肅省政協委員,係我眼中濠江鏡平果D係老紅,培正係新紅
同埋係諗下冇背景中聯辦點會無啦啦訪問培正
Child登成班癲狗,見係澳門人就屌左先,忽上腦
冇嘅唔會講
其實作為澳門人黎講我都幾失敗
唔計出去讀書都叫做生活左廿幾年
對澳門完全唔了解
我又有問題想問下
而家做左三年嘢 發現好多博企 backend唔多請人
就算請都唔請fg
政府就更加唔好講 幾年黎搞個統考大龍鳳請得嗰兩百幾人

frontend又被啲外勞做曬
我基本上返工都係講英語同普通話多

問題黎啦 澳門本地後生仔去曬邊度做

聽我一個搞緊startup嘅fd子講好多fg畢完業失業做炒散度日 真定假 澳門所謂超超超低失業率到底幾多水份 幾多本地人被外勞搶飯碗 我睇fb澳門群都好大怨氣
覺得你哋都好好心機啫
好多office工等人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞