【 互動 】《 模擬人生 》( 二 )

994 回覆
46 Like 4 Dislike

《 模擬人生 》( 二 )

// 別等到失去那些身邊很重要的人 才哭著說要珍惜 //

人生,

從出生到去世,

每一個選擇都造就了日後的自己。

LET'S PICK YOU ANSWER.
馬上嚟留個言
A
新讀者嚟報到
加油呀!樓主!
STRONG POST LM

【 連燈 小檔案 】

中文姓名:連燈
英文姓名:Lindon
出生日期:1999 年 12 月 24 日

【 性格系統 】( 每存夠 5 分 可以解鎖性格其中一環 )
( 已解鎖 )
外向:善於交際熱情、正面樂觀
藝術型: 觀察力強、想像力強、情感表達豐富
責任感:顧及別人需要、不推卸責任、勇於認錯( 2 分 )
孝順:會適當聽從父母意見、會關心親人、會爲家人付出

【 興趣及技能系統 】

鋼琴( LV 2 )、畫畫、打籃球、看電視

【 友情系統 】

振鷹 3 分 、 子晴 3 分、悅娥 0 分

0 ~ 10 分為朋友、11 ~ 20 分 為好朋友、21 ~ 30 分為知己

【 難度系統 】

( 10 歲後開發...... )
Lindon Lin
有d 想問樓主(定係其他叫法,唔知點叫),係男定女,有d 想識你
Lm
Lm
新post lm
最後,我還是決定回家跟爸爸媽媽、還有表姐一起去改一個英文姓名。

為什麼是表姐?因為爸爸媽媽不懂英文,所以唯有靠表姐來幫忙給一些建議。

歷經數個小時的討論、淘汰選擇後,他們終於為我們定了一個英文名——「 Lindon 」。

「 Lindon 唔單止簡單,仲帶點倫敦,London 嘅一種英國味道,掂曬。」表姐豎起拇指、拍拍胸口,讓爸爸媽媽和我都一一信服。

也不知道是不是英文姓名的關係,回到學校時我總感覺自己格外有自信。

Lindon、Lindon......也真的挺好聽!

「哇!你叫 Lindon 呀!?好型呀!」振鷹哈哈大笑地說。

聽到他這樣稱讚我,我也笑著道:「係呀!CY!」

「 不過我覺得『茄兒』仲好聽!」振鷹咧嘴一笑、望向悅娥道。

「我個英文名讀『 Carrie 』呀!你唔準再讀錯㗎!」悅娥嘟嘴道。

這時,振鷹突然問我:「話說,你哋放學去唔去新世紀睇個音樂表演?今日好似嚟咗個好犀利嘅小提琴家喺嗰到表演!」

「真係㗎!?好呀!」悅娥興高采烈說畢後向我問道:「你去唔去~?」

面對這條問題,我決定——

A —— 去

B —— 不去
lm
【 樓豬 小檔案 】

中文姓名: 樓豬
英文姓名:Angry Pig

( 下刪 1000000 字 )

BTW 點解想識我?
A
A
BTW 三票決定情節( 影響大 )
因為覺得你寫d 文好好睇,同埋覺得你好似幾好人?
A
有機會嚟我簽書會( 我諗五年後我應該得嘅 ),去到嘅時候就叫一句:

「 燒雞翼好好食!! 」

就可以解鎖我哋嘅【 友情系統 】
燒雞翼我鍾意食
BTW,啱啱唔記得講最重要嘅嘢,多謝你覺得我嘅文好睇
呢個係最重要嘅嘢了,自己冇咩能力同資格,
只希望大家覺得好睇然後可以有少少得著
拿,我等你啊點算你d 回應好好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞