it 想入返banking it 一問

67 回覆
0 Like 39 Dislike
搵其他fi做幾年有fi經驗再轉,啲agent見你做過fi就會照隊比啲ibank客,當然要入啲大野係人都識既fi,如果唔係有等於無
or
入vendor啲ibaNk既acct做
又係做兩年左右再自己搵就易好多
政府D大型project都當經驗 人唔笑狗都吠啦
入得政府到做 D tech / methodology一定舊到仆街 出面都唔會有人理啦
你預你自己出到黎同個fg差唔多啦
on9 2019重有人攞能力黎講人工,笑死

先唔講人工,知唔知銀行福利係點,出面大部分工係點?講到待遇就只識講人工 狹窄
之前我fg到一兩年開兩萬幾,見完工係請呀,不過所有hr都嫌高 根本過唔到hr approval

好彩搵到間it肯同hr fight先過到,到底幾離地先話人搵唔到係自己廢

睇下政府 公營個班 好勁?
我都想轉做銀行,係咪做consultant 會好過developer?
fg 兩年過兩萬係咪好平常既時?定係通常唔過兩萬?睇得連登多唔知信邊個好
fg 都兩萬啦依加.....
做幾年就四萬
你睇上面果兩個就知啦
fg 兩萬
兩年四萬
仲快過啲律師會計師
最好笑係呢頭講兩年四萬
果頭又話出面好難搵唔關能力事,係咪精神分裂呀
btw完全同意...其實識做野真係得三成左右
但3成入面要做到老細掉咩落嚟都搞得掂既
真係得一成左右
你聽佢鳩up啦
fg有撚兩萬
萬3到萬8左右啦睇你咩學歷同有無自己趁讀緊書考定啲cert
跟住其實頭幾年你好難一野加好多
都係每年加兩三千左右
第一個關口係3萬
睇你有無運跟到好老細,比你handle啲你可以係cv吹到好大既野,如果有,間公司夠大又係mnc你英文好
4年左右轉兩至三份工應該有機會掂到3萬
3萬之後想上你一定要夠料可以自己lead成個project
做到既話三年內轉兩份工有機會4萬幾
4萬幾搵份有靚title既坐兩年再跳5萬幾
跟住去到呢個point已經係睇個人做化
有人繼續上到8 萬有人停係度10年
講緊你fg到5萬其實最快都7年到(唔排除你神人級快多年幾,btw其實如果你上到5萬已經勁過80%it狗,我大把同事四十歲先3萬幾)
上面鳩up果條撚樣就算吧啦
分分鐘自己都做唔到manager係度同人講career path
Lead 個project 先得可以加超過30k ?

大把咩都唔識既中/港資sa 起碼35-40k 仲講緊15個月糧

見你打咁多都唔知係假膠定真心俾人壓足咁多年價
有能力lead個project不等於你已經係果個位
我講緊你未升既時候已經要有辦法可以搞掂啲本身唔係你個位既野人地先會升你/請你
你又唔知我幾錢點得出我比人壓價呢個結論?
btw我高過你岩岩講既呢個package好多
一係你俾人壓過價,話知你後面走勢係咪追番啦

你條list 根本唔係市面公價黎

呢個package 大把咩都唔識既廢老坐係到玩手機啦 高過又好出奇咩
我又好想知你po個咩公價出嚟,lm學野
又唔好咁灰 入銀行Tech & Ops Grad Program唔少人開波都過三萬 都唔係話好少位

咁多間ibank tech team加埋既 headcount 每年都差唔多100 所以banking it開波30k真係唔難
利申 係入面做intern都>20k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞