it 想入返banking it 一問

67 回覆
0 Like 39 Dislike
兩年java base web programmer, front end back end 做過晒, 跟過政府大型project, 基本功都7788 ,code 就一定得,咩野web service, spring hibernate, oracledb全部常用。

開始面對program design pattern問題, 例如點將一個大program break 開做micro servic, mvc 之類。
近排見到阿里巴巴,tencent 之類拿牌係香港開virtual bank 有沒師兄有門路入/請教virtual bank 可否當踏腳石轉入bank同埋點樣入。
唔係有手有腳識打code就請㗎咩
係就好,最怕written test 問d野未玩過
試下icbc (asia) 嘅analyst programmer,佢哋又係用java,而且開始引入好多新tech (e.g. 人像辦別、指紋認證、virtual banking etc),而且係中國第一大行,幾啱你兩年經入去做
巴打 介唔介意講下點解想轉IT banking?
銀行野普遍都係舊野
仲想入銀行做
thx 巴打
因為多錢
除左天府有咩好pay過銀行
政府
你以為啦
有邊飯好pay過銀行係香港
大行就一分耕耘 一分收穫
做到仆街
細行就人工一般但workload 無咁多
加上銀行係basic salary 低 但有幾個月花紅補返比你
萬一出少左花紅就死得 到時想轉工加人工都難
可以比到幾多錢?
好似行行一樣wi
佢地真係有自己development team?大把bank係請vendor做,d IT dept人負責QC
銀行好低paid囉
邊個同你條ON9 講銀行多錢??
我係銀行做IT狗D人工就少到乜..bonus 就好多呀..
銀行一生意唔好CUT 鳩你bonus 到時你仲話多唔多錢
咁有邊行多過銀行
出面分分中人工多過銀行..最低限度BASIC 高過銀行先
bank唔高 , ibank先高 intern都就40k
樓上位師兄唔好玩人啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞