CA/ACO招聘(79) 你知唔知親戚朋友知你有offer之後有幾嬲幾傷心呀?下!

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
唔做aco你入黎做咩啫 搏屌?
得啦 叻啦 咁鐘意分享成長歷程 黎緊dse大把講座等人分享
唔好係連登浪費你嘅履歷
即使當事人讀完個大學學位的確可以選擇日日OT既人生
但亦可以選擇日日簡簡單單準時收工返屋企陪屋企人食飯或者去做1d比工作更重要既事
你為現實佢都可以有佢既現實而作出今日既選擇
邊個唔知工程有牌考
你又唔去考?下!
考左就實pass到呀?下!
知唔知passing rate幾多呀?下!
講咁多又唔攞自己有咩料出黎比我地睇下,魔巴就真心膠,你呢啲就冇料以為自己搵多aco starting少少就踩住人上,醒下啦?下!
咪嚇親佢啦,下!
我無踩Aco,不嬲覺得Aco對於無學位既人係一份筍工。
我淨係覺得有學位既人考Aco根本係浪費,咁讀4年大學為乜。
有大學既就咪撚做Aco,襯後生出去博下仲好啦。
差6年6個Point都叫少少。頂薪差萬幾都叫少?
八大大學生出面做十三年會無三萬?咪撚晒時間起ACo啦。
你梗係唔知而家大學學歷有幾咁貶值

佢考得aco自然有佢嘅考量

同埋佢日後都可以考返Officer grade

唔一定做死一世aco,

亦可以當係踏腳石了解下政府運作

佢表現好又可以等升CO,SCO

轉返私人完全冇問題,佢有沙紙條路點走都得

諗野有時要諗長遠啲,切勿以己度人
者係咁 唔想做CA/ACO入黎做乜野
冇人想知呀
差d以為係魔巴
乞食科點睇
乞食科起薪係低,但唔代表做十三年人工會低過Aco,
有學位升職跳槽都易過無學位既人啦,考Aco既佢讀大學黎托。
係咪比有degree既工程師食住,搞到要從唔同職位既aco身上獲取少少自信?我地唔理你以前係咪有哈佛定港大既offer, 你衣家就係冇 做咩學晒入左u之後仲攞CE/DSE黎打飛機啲人 當你仲懶係教精啲大學生唔好做埋啲「狗唔搭八既工」既時候,人地就係揸住張沙紙考咩政府工都得,你就連CRE JRE都冇得考,你好拿拿林補番個學位添呀,人地做工程師話咁快就上幾十k,你就繼續攞「差成六個point」黎過世啦,下!
魔巴聽朝睇到會唔會吐血
OU都係八大喎,唔通OU grad做ACO又有問題咩?
清想要學位都可以去OU/THEI讀。
唔係想考ACO又入黎做咩,居心叵測
利申中學畢業
讀4年大學咪為左讀自己鍾意既野,讀完鍾意搵份唔洗搏又hea又有得等升職既工有乜問題?
讀書有時唔係咁功利,可以純粹因為想深入了解有興趣既學科。你有得揀去讀而唔讀,唔會有人批評你既決定,同樣地,你亦都無權去評論人地既選擇,因為呢個係人地既人生,佢地對得住自己就得
你若然覺得比較會令自己心靈同人生好過啲既話,只能夠話你好可悲
我廢物比professional grade有牌既工程師舞 係合理,
定大學生比一個連學位都無仲要後生d既人點去整Printer,買文具合理?
但都唔代表到左做左廿六年係商界唔會無啦啦覺得你老,人工又比後生高然後比人炒左
出面又嫌你老唔肯比返以前既工你
到時入返政府?二級工人就有你份
魔仔門徒
有接班人 唔會含恨而終
都會
魔仔:松田!你個腦裝屎架!!
之後含恨而終....
唔會
見到有人同佢同聲同氣 即刻打哂飛機
無啦啦又有人入黎引戰

你有你做工程,我有我換水送信買文具,井水不犯河水,都唔知入黎屌人做aco做乜

利申:大學乞食科狗,做左幾年嘢知自己冇料,依家等緊RD返Aco
工程咁好做 出面唔會咁多人屌 又唔會咁多人做做下要減人工入政府啦
唔想做又要嘈 大學做ACO晒唔晒我唔敢下定論
我淨係知ACO收好多大學既FG 者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞