[求指教]其實咁樣去理解四維/五維空間岩唔岩?

30 回覆
10 Like 15 Dislike
dimension = 你要幾多個variables表達果樣野
數學上有意義唔代表物理上有意義
String theory喺11/12D先stable
但本身個theory係數學推導
所以有兩個可能
String本身錯
或者我哋嘅physics model有嘢漏咗

Btw
N維同N+2維合理,唔代表N+1維合理
所以5D去到10D可以係完全無用
得0-4, 11同12D有用都得
唔一定要逐維推上去
因為有啲維係non-remormalisable
即係個theory喺嗰個dimension係唔physical
spatial dimension,w軸,同x y z相垂直

3d物件通過2d世界既時候,會好似mri咁見到橫切面

4d物件通過3d世界都係,只不過我地會見到不斷改變形狀一個3d既物件

3d生物既視角係2d畫面
4d生物既視角係3d既畫面,意思係佢地睇你果時,會瞬間睇到你成個身體既每一忽,好似瞬間完成mri咁

利申9up
見到'無限個' 呢三隻字已經知道可以完post
即係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞