[求指教]其實咁樣去理解四維/五維空間岩唔岩?

30 回覆
10 Like 15 Dislike
求指教

零維
=一點

一維
=無限個一點=無限點向一個方向無限時間進發=一條線
作為更高維度可以隨意睇到任何一點既位置

二維
=無限個一條線=無限條線向一個方向無限時間進發=一個平面
作為更高維度可以隨意睇到任何一條線既位置,例如正形中間界條線

三維
=無限個平面=無限個平面向一個方向無限時間進發=立體
作為更高維度可以隨意睇到任何一個平面既位置,例如切開佢就睇到某部份個面積

四維
=無限個立體=無限個立體向一個方向無限時間進發=例如一個人整個人生
作為更高維度可以隨意睇到任何一個立體(例如人)既位置,例如想睇佢9歲果陣又得90歲果陣又得

五維
=無限個整個人生=無限個整個人生向一個方向無限時間進發=例如平行時空
作為更高維度可以隨意睇到任何一個整個人生(例如平行時空)既位置,例如想睇佢第20個人生果陣又得50個人生果陣又得
唔好搞事,真心旨教
可唔可以理解為:
時間只係一個方向

比如一點向一個方向行,都係用時間去建立一條線
時間本質 並唔存在
唔係好明,講多少少
對於四維空間嘅我地,時間只係一個概念,唔好俾中文去形象化左佢,係一件好抽象嘅概念。
由更高維度嘅觀測者觀察低階維度,見到嘅只係一片片獨立嘅事件。意思即係高維度會觀測得到低維度嘅事件。
例如我地望到一隻螞蟻喺樹枝上行走,但螞蟻只會認為自己喺一個平面上行走,因為螞蟻冇三維嘅概念。
所以五維生物觀察我地,望住一片片事件線性發展。而我地只會知道現在,你以為當下係現在嘅時候,其實已經過去左,因為我地對於時間係不可干預。
五維之後完全唔明
明,咁四五維以上點理解好
冇咁既智商就無謂去理解超出你咁多既維度
純分享 唔知啱唔啱
我係以array既角度去理解

你想像下3d係一個3d array(x,y,z)
4d就係3d array既一格入面 係一個1d array
5d就係個格入面既 2d array
即係將更高既維度摺埋左

但你問我呢個array到
x y z aa ab...呢d dimensions代表緊咩
我會答我唔知
唔會有人知啱唔啱無答案
依家講緊嘅四維都只係數學上嘅四維
有關四維空間嘅推論可以話係哲學討論only
涉及,比如話三維既時間 = 四維既其中一個空間維度
所以interstellar入面都曾經講過,我地既過去未來,對4維人黎講可能只係翻過一山谷
垃圾片
作為四維生物係好難去理解更高維度,呢家討論緊嘅只係非常抽象嘅概念,書本上嘅解釋都只係有限度咁用你明白嘅詞彙令你接受。
簡單講,將時間當成係4維既軸根本就冇根據,大家成日講既4D/5D,甚至d片講到咩咩11D基本上全部都係吹既咁滯。

好老實講目前為止3D都根本唔會形容到4D既野,就算形容到都只會係數學上既空間表示,你諗下連班數學家物理學家都未諗到既野,你地信d人就咁亂吹又跟埋一份會唔會搞笑咗少少
要真正理解高維你需要既係linear algebra
Up兩句都ok既
長篇(多過50隻字)睇心情啦
冇話一定嘅,只係玩linear algebra都得
你可以玩到好高維度,只係想像唔到出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞