約定未來,要到「斯德哥爾摩」一個闖闖,當然心跳冒汗 - 一場足足等了12年的旅程

57 回覆
7 Like 41 Dislike
,
歐洲呢d儲夠錢就去到既地方比你講撚到12年前約定去闖敘利亞咁
屋企人唔帶我去, 初中時期既我何來有錢有勇氣獨遊歐洲
「突然患抑鬱症」後來讀唔成書, 冇一份工做得長, 更加唔洗旨意去到

我唔係隨便去一去Stockholm四五日就夠,我係好迷全個scandinavia地區
一定要揀冬天去 (因為我心目中既瑞典係雪同埋Rally Sweden)
要去埋芬蘭聖誕老人村同helsinki
要去埋挪威oslo同bergen
最好cover埋copenhagen
起碼三四萬同埋要去一個月
簡直mission impossible
樓主好慘
剪哂片寫哂歌 諗住會有人欣賞
仲要鍥而不捨咁自推
換黎嘅係17個負評
因為真係太柒
樓主我係你就拿拿林上站務台開個post叫連仔del post
發現樓主都幾鐘意改詞
我睇咗啲乜撚
唔講咁多
異曲同工之妙
不過平心而論,風景幾靚,有機會都想長遊北歐
Plan咗去北歐,諗住攞料,見到YouTube 我唔敢開黎睇,驚睇到唔應該睇嘅野。睇黎第六感無錯。
不過樓主都利害,北歐真係好貴,我去2個禮拜淨機票酒店都15000,預2個禮拜車費,食物+1至2個Lapland tour 都要15000左右。樓主去一個月用3,4萬好強。
我有乜所謂
我都慣左單機嫁啦
我夠話日韓台星馬泰好無聊
其實我呢段片係imagination only
(雖然我真係去完北歐, 但呢隻歌我係講未去之前既幻想同感受)
正如麥浚龍既雷克雅未克都唔係真係去左雷克雅未克
勇悍17提到切爾諾貝爾亦唔係真係發生係切爾諾貝爾
段片冇料攞

你個行程plan成點, 不妨分享下
唔建議參加任何tour
Day 1香港飛Oslo
Day 2& day 3 Oslo
Day 4 Oslo - Tromsø by air
Day 5 Tromsø
Day 6 Tromsø - Narvik by bus
Day 7 Narvik
Day 8 Narvik - Abisko by train
Day 9 Abisko
Day 10 Abisko - Copenhagen by air
Day 11 - day 12 Copenhagen
Day 13 - Day 14 Copenhagen - Hong Kong

基本上係咁,機票洒店訂晒,係睇到時去做乜。基本上係冰天雪地極光之旅
咩月份去
睇極光要固定係一個位置逗留耐d
你又tromso又narvik又abisko萬一天氣唔好就睇唔到極光
因為北歐係多雲多雨, 較少日子有好天
建議你固定係abisko留最少5晚
時間愈長, 是但有一晚天晴機會較大
(我上次去芬蘭10日係ivalo, 4晚有極光)
冬天。lapland 3個地方加埋6日,如果6日都睇唔到就算。我獨遊,Abisko 呢個乜都無嘅地方留6日會死人架
唔講以為去埃塞俄比亞做無國界醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞