約定未來,要到「斯德哥爾摩」一個闖闖,當然心跳冒汗 - 一場足足等了12年的旅程

57 回覆
7 Like 41 Dislike
影片於2019年2月斯德哥爾摩實地取景,部分片段來自網絡及舊片。

斯德哥爾摩,一個想到卻一直未能到的地方。
   廣州,一個不想去而經常要去的地方。

歌詞描述一個人十多年前夢想到訪斯德哥爾摩,等待……無止境,障礙……無力誇過,貧窮……沒有陪伴,勇氣……沒有展現,悲哀,無助,既堅持又勸退自己,造成十多年的掙扎。
十多年後終於成功到埗,2007丁亥豬年的幻想,2019己亥豬年才實現,足足遲了一個生宵。

https://www.youtube.com/watch?v=00o5LOkK8x4

還請我兌現約定 飛到為我破冰
置身歐洲名勝 也抑鬱焦慮症
前塵埋沒 那約定
約誓殘念 卻沒有清
而我有講過
誓要去到瑞典

冒雪獨自踏故城
哥德式構造 懷舊而新穎
火星語 隨街聽 輪船上 憨鳩鳩一個 群島中穿梭
鬼佬的市面 緩慢而潔凈
徬徨路人像我 攜同不必的感性

睇瑞典越野飛車
芬蘭度聖誕節
挪威食海鮮大餐
想要明日就出發
身在這極北之都
來望一次落雪
今生剩餘多少未到達的遠方 還未前往
冰川烈火 火山亦可

還是 我自困 空想之中
未熄的熱情 用十年來放送
彷彿一眼熱泉 湧進 寒冷冰窖中
炎涼大戰中 誰夠耐性便勝利
冰封劇情再解凍
或者失約 一早已在我 預計中
堅守北歐只是我 未望通
根本不是 天下願望都 能完成 成真美夢
願望都 能完成 目標已達
如願望都 能完成
人生少很多 悲慘劇情
來 踏步空 早些心死 早上進
念念的 失約以後 我便我便放鬆
讓盼望 葬在最深 白雪中

睇瑞典越野飛車
芬蘭度聖誕節
挪威食海鮮大餐
想要明日就出發
身在這極北之都
從未一次落雪
好比原來一早能到達的遠方 還未前往
冰川烈火 火山亦可

或我自負又氣盛
北歐的約定 純屬場錯認
突然患抑鬱症
從前話 夢想的都市 無端轉了性
終不可到站 無謂來怨命
連無障礙城市 為何都充滿挑戰

請我兌現約定 春節回國探親
那些廣州名勝 已經不必潮聖
誰人能為 那約定
過十年後 再度遠征
而我這生裡
遊歷廣州深圳東莞點會夠
不過sas北歐航空真係好撚濕鳩, 濕鳩航空
先放純音樂版本比各位preview吓先
有冇人想聽有人聲版本(事先聲明:難聽)
push
想有人睇不如正正經經開返個遊記post啦好嗎
法國樓主講嘢通常都冇咩人回
樓主邊間教會?
邊間教會
點解?
其實呢個post好正經
係我12年黎既心聲
教主嗰間留會
我只係去過2次旅行咁大把
overbook呢d都可以發生係我身上
果一程要轉機, sas既人話會直接將我既行李送到目的地, 中途轉機時唔洗攞返行李再寄倉
但係結果係冇!!! 同埋delay左行李又唔撚賠!!!
仲有d空姐冇乜禮貌, 西口西面又吋
.
心聲還心聲,成首野都唔啱音真係難搞啲播
Overbook? 你早做online check-in 攞咗位好少會發生
所以我大部分歌詞都保留唔改
而我改過既部分同原本歌詞都有近似意境
每句押韻就難d
係有d唔岩音, 但都算近似

雖然改既句子唔多, 都寫左好耐
剪接mv都用左超過24小時
點講都係濕鳩航空公司
原來無做online check-in.明白晒.我都book咗SAS,不過揀晒位,應該唔會出現你呢D問題. 下次記住做online check-in 呀.
Stockholm!!!!!!!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞