真係寧願辛苦啲租樓住都唔住公屋

197 回覆
649 Like 87 Dislike
唔明點解唔整白卡村
樓下公園棟十塊鏡比佢地玩就夠
你租個d垃圾樓咪又係有
睇下你自己開d post就知d住公屋嘅係咩質素啦,個撚個都隱性痴線
買一定買
比班fg 就50k嘅連登仔笑都好都要買
因為佢公屋個收入要求太低
只要屋企2-3做野就一定過
同埋你可以將來賣番間公屋出去
扣埋地價之後當首期又好點都好
將來又唔洗怕窮到要租50呎劏房
富戶政策其實係資產門檻低,入息門檻高
3人家庭要搵成10萬先爆
2-3個人做要平均3-5萬入息
要個個都係fg連登仔先會爆
反而資產上限3人家庭好似200萬左右好易爆
公屋仔正垃圾, 社會最低層, 人又窮格又衰
個個家庭月入十萬有200萬就唔洗住公屋啦
同埋幾十萬有幾百呎平撚到咁
大把人full pay都無問題啦
4人280
單軌制
是但一樣超都踢
如果住私樓 但都係打工既 咁同住公屋有咩分別
真正贏家係唔洗做 唔憂無錢洗 唔憂無地方住
成日話公屋私樓 無分別既 果d 人

究竟 住緊咩

一直住緊公屋既唔怪佢 無得比較

住新居屋 硬件上同新公屋 一樣 我都唔怪佢 ,可能咁岩佢果座d 人都正正堂堂 真係無咩分別

住好舊既私樓 e.g. 幾十年樓層單幢 可能分別唔太多 我都可以接受

住緊十幾廿年 屋苑式私樓 或者同年期既居屋 你會想住公屋既 建議你拿拿淋賣左佢 反正你公屋都接受到
都唔明點解公屋可以買賣
大把人仲要要求公屋有私樓質素
又唔諗下交幾錢管理費 周圍d鄰居係咩人先得架
拎政府福利仲可以賣出賺錢
南區D公屋仲撚多痴線佬
我對面已經住一個
我更加唔明點解 d 人會覺得 買左公屋 就會= 私樓

租置 係可以比d 無咩能力既人有個安穩居所

但 私樓 有既硬件 公屋 樓 點都無得比

b.t.w. 我講既係依十幾廿年起既屋苑式私樓
一向有白卡邨
就近覆診嗰啲邨最多白卡
包容下啦,一陣又話你歧視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞