真係寧願辛苦啲租樓住都唔住公屋

197 回覆
649 Like 87 Dislike
有層已供完私樓 留俾兩老住
租只係結婚後既選擇
再講 生活環境已經無得比
我唔想第時日日提心吊膽
訓教都變成奢侈品
咪講笑 我個frd對面真係住著個痴線佬
中學嗰陣我同兩三個frd上佢屋企打機 佢已經再三提醒我哋唔好嘈
咁打機一激動起上嚟 點控制到 咪又we 哇鬼叫又爆粗囉
屌 對面屋個痴線佬就開始嚟料 又大大力咁bang門 又大叫 我哋幾隻麻甩佬都驚
原來我個frd之前返學佢仲攞張刀嚟追住我個frd同埋佢阿媽
仲話走慢兩步真係分分鐘見血
奈何對面真係痴線 搵房處都搞佢唔掂
傻鳩 荒你第時買到樓咩我交平租你交貴租 慳翻啲錢去旅行去玩好過啦
成日見人住公屋 揸波車出入
利申:揸單車
我好認同
我住柒木樹
喱到無個好人
個個淨係識鬥綜援福利多
又惡又無禮貌
完全就係垃圾堆填區
我有穩定工之後打算放棄戶籍租去第二到
不過我覺得呢啲極端罕見例子嚟
負擔唔起私樓/貴租嘅話其實公屋都可以接受
排完見到有痴線佬先走都未遲啦,講緊每個月幫你慳一萬,十年後真係有痴線佬搬去你隔離,你都慳咗球幾
問題係出於政府唔處理好d精神有問題嘅人,唔關公唔公屋事,痴線佬嘅行為你唔會估到,如果佢地出街出商場搞事,你以為住公屋附近d私樓可以唔關你事,出街冇安全隱患?
講得出公屋同私樓差唔多個班人一定未住過私樓
公屋隔離左右奇撚怪怪
之前連登先有單野話朋友上屋企放鞋係門口,俾人偷左
私樓仔睇完真係呆左同覺得咁好笑都有既
其餘樓上樓下日日大叫屌老母,返屋企發現俾人開過度鐵閘都好常見
特別如果要生小朋友更加唔想佢成長係公屋
日日放學係樓下坐滿廢老既公園同埋班細細個講晒粗口既0靚仔/俾唔識講廣東話既老母帶住既蝗蟲仔一齊玩
私樓仔?放學去學興趣班,唔學既話咪去會所同其他俾菲庸帶住,細細個識講英文既小朋友玩
你個名......
我住新嘅私樓都勁撚多痴線佬同蝗
成日掉啲煙頭同屎片落樓 低層啲平台/花園中撚哂
有時真係嬲嬲地覺得住公屋好撚過
每個月比咁撚多錢都唔知為乜鳩
你唔住 大陸狗爭黎住
香港低下階層麻煩一係住湯房 一係租樓幫人供啦
痴線佬, 蝗 加 蝻, 日日嘈
而家個市租劏房都咁貴,
如果唔係搬左出去9世
住公屋垃撚圾 由其啲自以為自己高人一等巴撚閉既仆街
青山唔係咁易收人,傻得好緊要先有得入
白卡 蝗 蝻
是但中一樣都收得皮
報多咗幾單就話度度有
自殺報多幾單就話日日有
屌唔通走去搵私樓痴線佬咩,出入都成問題啦
利東邨
公屋嘅最大壞處就係居民質素好參差
投訴多數都冇用
仲要一大堆白卡撚
夜少少翻屋企都要提心吊膽
但平租已贏
點解有錢都要委屈咁樣住公屋
又無會所 保安又差
公屋真係周地煙頭同垃圾
仲有垃圾房外同垃圾桶邊永遠都有一袋二袋垃圾
真心唔明點解可以無文化,無衛生常識,無公德心到咁
有無諗過吹奏緊嘅就係班白卡佬
佢梗係覺得無問題,因為佢就係個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞