Denis Amy Jeremy 嘅Arrival 天煞異降

95 回覆
45 Like 2 Dislike
入場前:外星人攻打地球 鷹眼出動
入場後:文藝戲
個個都以為自己先識野
點知原來連戲院都無去睇
幾好睇
都幾多人睇
有時自己無咁高能力 知道哂個劇情再去睇既時候 反而會有更深入既了解 好過你睇幾次都睇唔明

果個自己就係我
第一次唔知劇情先有有驚喜d,同埋第一次睇到幾多野,都係自己修為,可以睇下自己可以理解到幾多

再搵影評黎睇(基本上上google乜影評都有,好可惜中文既影評真係唔多,最多係台仔寫既文,會睇黎睇去都係果幾個point,除非係好大眾會睇既戲。慶幸既係唔似英文影評,又多又亂評,各有各好),一睇影評會發現多好多自己miss左既野,例如電影背景、歷史、出處、參考資料、隱喻、反思位、演技、演員背景...

之後有興趣既就再睇,咁就吸收得好
btw,其實語言易響思維係咪真係有根據?
Think with that language

單名 H-A-N-N-A-H
無廣東話併音

btw,已經認得個名

最近netflix有我再番睇
依然係好震撼
主流電影難得有哲學題材又可以唔悶
依家係NF 翻睇緊
我覺得呢個導演好特別
佢好叻拍D悶戲
佢D 戲好靜,但又有一股吸引力
悶戲,不過好好睇

2049都係呢d feel
其實有個位唔係好明 點解最後女主會唔記得自己同將軍講過咩嘅?我知佢係靠依個scene嘅記憶先喺之前說服到個將軍 但係成件事又好矛盾 其實係咪paradox嚟
當AMY 第一次接觸外星文字,佢已經睇到未來
其實當全人類都識七腳語言,個個都睇到未來,會唔會更混亂
我初初入戲院 咩介紹都無睇 poster就咁得舊野係到 對依套戲係0概念
直至鏡頭去到一條又黑又曲既走廊 再聽到max richter- on the nature of day light 依個soundtrack 即刻起雞皮 知道依套戲唔「野少」 因為爆谷戲一定唔會有依類咁artistic既鏡頭
其次 配樂既憂愁感 同鏡頭既影像同埋女主角既語氣係100%配襯 天衣無縫 只有文藝戲先會做到依種感覺 跟住我就好認真咁睇依套戲..

好記得係喺飛機睇,本身無咩expectation,睇完嗰刻嗰種震撼嘅感覺真係不得了
最近又喺Netflix睇咗次,瘋狂loop首soundtrack “On the nature of daylight”
好好睇
呢幾套都好有感覺
好鍾意呢套對場景描寫得咁細膩, 氣勢磅礡咁
我都有諗,係因為用呢種文字思考,係無前後無因果,所以呢種文字會令amy洞悉未來,應該仲會混忘過去,我諗amy都唔知咩係過去現在未來,同個女一齊係現在?外星人到係現在?外星人走係現在?定個女死左之後係現在?電影其實無講到,只係講外星人時期既時間比較詳細,但根本無話實

呢個無左前後時間概念既思考,咁樣三語兩語勉強可以講到,但都係無辦法理解或者想像,因為我地始終係線性思考
例如佢已經講明呢種文字無時間限制,但我地都有第一次接觸外星文字,佢已經睇到未來呢類問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞