長文 個人香港影帝排名見解

55 回覆
12 Like 72 Dislike
佢嘅偉大係超越任何一個影帝 係一代宗師
功夫=李少龍 喜劇=周星馳
劉德華C
我評價標準:

S+,飾演任何角色任何片種都達至A級以上水評。首要戲路廣,個人認為以各戲種表現,梁家輝甚至超越梁朝偉,《棋王》、《東邪西毒》 、《江湖告急》 、《黑社會》,可現其可塑性極高。但盡細膩度,梁朝偉確實無人能級,尤其《傷城》裡面,經歷過王家衛、《無間道》洗禮,估
唔到進化到魔鬼一樣咁精細,身體每一寸都拿捏自如。

重睇返,張國榮應該擺係S+。

S,有S+實力,唯獨欠缺運氣,欠缺幾部經典、享譽國際既電影。留意返S級以上演員談吐/用字都好花心思,花好多時間研究角色同劇本,係口講同手字兩種語言既香港其實對整部電影影響好大。

A,一般片種表現良好,部份戲種表現特別出色。吳鎮宇、黃秋生相信唔需要解釋。而周潤發後,真係無一個人做到《我愛扭紋柴》裡面咁市井又討好既角色,不過近年表現就有啲飄忽,可能劇本問題。

其實排到B都唔差,只係戲路窄,表現非常唔穩定。尤其劉德華,一唔需要扮有型其實好帶到人入戲。
點睇麥嘉呢
S 梁朝偉 梁家輝 張國榮
A+ 張家輝 張學友 曾志偉 劉青雲 黃秋生
A 周潤發 吳鎮宇 卡士蘭
B 劉德華 古天樂 郭富城 謝霆鋒 成龍
黃秋生一定係s
完全無人記得謝檸檬都係影帝
係,由王家衛一系列嘅戲,到後期嘅 家有喜事 (喜劇)、 鎗王之王 同 異度空間(恐怖)、 流星雨(温情),其實哥哥真係駕馭得好好,且重塑性好高,值S+

你可以話喜劇容易做,但係鎗王之王同異度空間係真係feel倒嗰個顛好真實,鎗王之王仲要係個顛係慢慢滲出嚟
吳鎮宇一路都係演繹sam哥真係笑出聲
𡃁坤,爆烈刑警,鎗火,無間道2倪永孝

有冇睇過戲呀樓主?
文戲上唔夠細膩,而最擅長既靜態變態,S以上既演員都處理到
一套《霸王別姬》已經打下幾個片種,去到《鎗王之王》話埋比世界知佢可以駕馭任何角色。黃秋王絕對唔差,但有張國榮、梁家輝等係上面,無辦法唔排佢係第三
大部分認同除左吳鎮宇

卡拉屋企,難兄難弟
𡃁坤(一大堆古惑仔戲)
鎗火/放逐,爆裂刑警,無間道
神經俠侶

上面全部都唔係sam哥路線,反而當年佢演sam哥大家有驚喜原來佢可以咁型。
我唔知你係冇留意佢定你一睇戲時已經係sam哥年代。

同埋梁朝偉最勁係唔止做內斂文藝戲,佢做喜劇/時裝古裝/古惑仔乜都做到,而且好自然
其實大家覺得影帝係要戲路夠廣 做咩似咩
定係某一類似/某幾套戲做得特別好就可以叫影帝?
劉華門徒, 劉青雲神探, 吳鎮宇神經俠侶/無間道2
呢幾套都好難挑剔
點解咁多男演員 post 但無人討論女演員
劉德華A
女人不值一提
文戲上唔夠細膩係你冇機會睇啫,早年佢演舞台劇都不知幾好
小齊 A
謝天華 S
睇過吳鎮宇既神經俠侶未....
舞台劇又另一個世界,梁家輝係《杜老誌》既表現就無電影咁搶眼,情緒細膩做到,但肢體動力就太拘謹。相比之下,同劇既謝君豪係舞台上真係好耀眼。

反觀黃秋生做《狂揪夫妻》就比電影更加有能量同感染力,當然劇種都有影響,但確實魅力比電影上大好多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞