長文 個人香港影帝排名見解

55 回覆
12 Like 72 Dislike
金像獎之後好多人討論香港男演員演技
分享下我個人排名見解 歡迎提出意見一齊討論
S+:梁朝偉
演技通常會被分為‘內斂派’同‘爆發派’ 而內斂比爆發更難駕馭
因為除左要揣摩到個角色好透徹 更加要完美拿捏角色狀態和內心
從而用最輕描淡寫既表情演繹出多層感情 有種登峰造極 返璞歸真既意味
而梁朝偉就係屬於內斂派 單單一個眼神 一個笑容已經可以呈現到角色既所有狀態俾觀眾
呢樣係香港其他演員 甚至華人之中都極之罕有
再配上個人獨有氣質(演員好講天份 特別係樣貌氣質) 真係前無古人 後無來者
參考作品:花樣年華

S:梁家輝 張國榮 黃秋生 劉青雲 (排名分先後)
呢幾個都係「戲精」對於‘內斂派’同‘爆發派’角色都駕輕就熟
既可以演咆哮戲 同時亦能演內斂內心戲 而且不限於個人形象
對各類型角色都演繹得入型入格 完全進入個角色既狀態 而唔係去「演」個角色
黑社會/變態佬/市井之徒/普通阿伯/好父親/低下階層/上流人士等等
會令到觀眾睇既當下 忘記左佢就係張國榮 梁家輝 黃秋生 劉青雲 而係戲入面個角色
其實張國榮係好大潛質去到S+ 但好可惜佢事業大半都專注於歌唱方面
後來發展影視不久就自殺了 但不多既作品入面已經一鳴驚人
經典作品 霸王別姬中既演繹已經震驚整個行業
當然仲有同梁朝偉對手既春光乍洩 同埋阿飛正傳

A:曾志偉 張家輝 郭富城 張學友 吳鎮宇(排名分先後)
曾志偉絕對係影帝級 奈何受制於個人外表問題 好難有主角/好角色俾到佢演
通常都係做綠葉 但都難掩佢出色既演繹

張家輝可能大家睇佢啲喜劇多 但佢真係一個好勤力好多變既演員
付出同犧牲絕對係演技既一種

郭富城 佢係近年各類作品都俾到好大驚喜觀眾 佢都明顯駕馭個到角色
不過開始見底 演員好重視突破 期望佢有新既突破

張學友都係有啲可惜 可能佢唱歌太出色 影視上無好大空間發揮
但其實佢文武戲都做得非常出色

最具爭議既吳鎮宇 最近好多人都為佢抱打不平
但事實係佢達唔到以上S級各位演員既境界 就係演乜似乜 代表作亦不多
由始至終 咁多年黎 無進步無突破 無論角色同佢既演繹方式都係演緊sam哥
一到近期逆流大叔就睇得出佢根本無法駕馭其他類型既角色
但我不否認佢係一個出色既演員 而佢係槍火表現絕對值得一座金像獎

其他如周潤發 周星馳 任達華等都係好出色既演員 但就唔多講了
最後想講既係 呢班演員絕對係香港之光 如果要排華人影帝頭10 包括中港台
香港絕對佔左一大半 大家好好珍惜佢哋
利申多次 個人排名
唔認同可以提出意見一齊討論
唔好淨係負評我
唔覺劉青雲咁高level,尤其近年同古天樂張家輝拍拍埋一大堆質素好麻麻既電影,好厭好悶,量產更加扣晒分,令人覺得乜野狗屎垃圾都拍。

梁朝偉係勁,但我唔覺得佢高level過s級既人,令佢上神台既係套戲,係黃家衛,佢拎獎都只係多謝黃家衛,產量唔多但角色類型都好相似,上年佢宣布離開黃家衛簡直係喜訊,期待佢既突破。

城城好有heart,好努力,抵佢拎影帝,未來一定愈黎愈多好戲。

Btw量產型既影帝我認為無乜資格同真影帝相提並論
連登公認no.1 梁家輝
城城劉青雲吹大左見到都唔想睇
劉青雲吹大左,發哥近年回哂塘,啲人話佢無雙做得好好,完全唔覺
雖然張家輝(激戰)、城城(寒戰)同劉青雲(神探)我都好鍾意但真心戲路唔夠廣,梁家輝我唔係特別鍾意,但印象中睇過幾套佢後生時做嘅戲就真係覺得佢好勁
劉青雲我都猶豫左 所以排佢最後
佢同吳鎮宇都係差唔多 突破唔到自己
但劉青雲出色在於佢有更多層次既演繹
俾人感覺亦正亦邪 亦忠亦奸 介乎癲癲地同正常人之間
呢個中間點好難捉到 所以俾左好高分佢

咁都要有能力先可以受到王家衛青睞既
同王家衛合作既巨星為數不少 但明顯係梁朝偉表現最出色
阿飛正傳 張國榮屌打其他巨星
但唯獨係梁朝偉 淨係出現一個scene 已經為人津津樂道
甚至搶埋哥哥既光環
有個好好既比喻 S級演員做到既境界好多人做到
但試問有邊個演員可以代替梁朝偉演花樣年華?
另類:周星馳 成龍

S+:梁朝偉 梁家輝

S:張國榮 曾志偉 任達華

A:周潤發 張家輝 劉青雲 吳鎮宇 黃秋生

A-:洪金寶 鄭則仕 喬宏 萬梓良 呂良偉 鄭中基

B:劉德華 李修賢 張學友

C:郭富城 古天樂

D:黎明
後生時期真係好屈機 紅左之後焗住拍喜劇爛片
雖然表現仲係好出色 但始終欠缺發揮空間
再到近期 拍返啲認真戲 但作為觀眾始終凝住佢有陣膠味。。
除左郭富城張學友 大致都認同你
仲有黃秋生
另類:周星馳 成龍

S+:梁朝偉 梁家輝

S:張國榮 曾志偉 任達華

A:周潤發 張家輝 劉青雲 吳鎮宇 黃秋生

A-:洪金寶 鄭則仕 喬宏 萬梓良 呂良偉 鄭中基

B:劉德華 李修賢 張學友

C:郭富城 古天樂

D:黎明

大部分同意
紅色唔多留意 唔評價
但係張學友 黎明低左
張學友起碼A 黎明都有B
張家輝明顯高左 A-到B左右
鄭中基高左好多

而且點解洪金寶唔放入另類
S++ 壞左安
周星馳嚴重underrated
周星馳好難定位 唔係話歧視喜劇演員
但喜劇演員一路都不受重視 亦都唔入流(所謂藝術主流)
情況就好似成龍 佢用肢體用動作用生命去演出
兩位都十分值得尊敬 不過佢哋一演另類角色就會見底
長江七號就可以睇得出周星馳演技最多去到B級
成龍更加唔洗講
頭3一定係 哥哥 秋生 同 星仔,梁朝偉都同水平。其他一定接近唔到佢地4個
你係咪未睇過吳鎮宇做o靚坤
點會拎長江七號黎睇
唔拎佢d巔峰作黎比
蘇乞兒炒家 少林足球嘅內心戲 肯定係影帝以上
星爺唔能夠歸類為喜劇演員
佢演親都係劇情片,唔係曾志矮荷蘭叻齋搞笑類型
周星馳係代表一個時代
可以寫落香港電影史 次文化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞