金鐘某律師樓個HR炒撚左佢啦

166 回覆
42 Like 354 Dislike
又unique又lucky想點
成浸mk味出晒黎

利申
平時唔會笑人grammar
呢封好明顯唔係grammar問題
條友啲英文仲差過dse考生 搵個lv4都寫得得體過佢啦
乜撚嘢regret
https://www.tannerdewitt.com/our-people/

Their Trainee Solicitors look good.
d英文...
先唔講句子結構,連禮貌都冇,我諗公開試考寫信d試卷都寫得好過佢
垃圾英文都拎出黎獻世
面皮都厚得好交關
屌個hr洗唔洗咁串
係呢啲email到讚自己,話自己係unique firm, 知唔知個醜字點識
點解執野可以咁唔大體
間公司做得唔夠,但candidate 放上網..... 你既professional competence 去撚左邊呀......
Agree, 最仆街個d係等兩個星期通知有就有冇就冇
未見過bad news writing可以寫到咁串
個HR咩料我唔comment 啦…

但呢間firm,local firm 嚟講算唔錯嘅,成立嘅時候算係 boutique firm ,幾個老闆都係傳統英國大行出嚟,跟佢哋應該學到啲嘢嘅,呢幾年規模又比之前大咗…

其實,樓主唔駛因為見唔成份見習就上嚟唱嘅…

始終行內嘅人,唔會因為你嘅po,影響佢哋對呢間firm嘅睇法,最多吹水嗰時講下笑…

反而好似樓上有巴打咁講,樓主咁樣唱人間firm,一樣幾失禮…
係咪樓主太串得罪人
無端端點會咁得閒打篇咁嘅野潤人
邊個話律師樓HR英文就要好
同埋睇佢口吻,最多係過份自豪,但談唔上係吋人
樓主以後同大公司做deal見到d人英文麻麻地,係咪又要擺佢上嚟話炒鳩佢?
1. 樓主9成9 面試串過HR
2. HR 小學雞式英文串返樓主

呢間律師樓 容許HR 小學雞咁 出封咁既mail 肯定專業極都有限
睇唔過眼成班錯哂focus
喂你代表緊公司一個professional party出封信
都可以咁既水平, 你諗下譯返中文呢篇實用文lv2都唔知有冇
Google translate 出嫁封野?
你閱讀理解拎 F 就返屋企訓啦 學咩人睇英文 email
人地樓主 都冇講過個 HR 英文差 只係暗示個 HR 串過馬撚
有咩問題
上面咪就係local d 垃圾
算把啦你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞