[好消息] 入台證改只要香港身份證就網上辦

118 回覆
11 Like 59 Dislike
高登或連登一樣有好多思想極度幼稚嘅小朋友,樓主唔洗介懷。

此post中,一部份人係度取笑人地唔係香港出世,通常呢啲人都係鍵盤戰士,現實嘅弱者,缺乏自信心需要取笑別人獲得快感。另一部份人取笑樓主話網上申請入台證早幾年已經有,但其實非香港出生人仕之前是不可以通過網上申請入台證。呢啲人通常看事情都比較膚淺,俗稱“識少少扮代表”,對事情一知半解就誇誇奇談。

真係一post看眾生相,有趣有趣。
高登或連登一樣有好多思想極度幼稚嘅小朋友,樓主唔洗介懷。

此post中,一部份人係度取笑人地唔係香港出世,通常呢啲人都係鍵盤戰士,現實嘅弱者,缺乏自信心需要取笑別人獲得快感。另一部份人取笑樓主話網上申請入台證早幾年已經有,但其實非香港出生人仕之前是不可以通過網上申請入台證。呢啲人通常看事情都比較膚淺,俗稱“識少少扮代表”,對事情一知半解就誇誇奇談。

真係一post看眾生相,有趣有趣。

一語中的
樓主大陸出世?

出世喺邊你決定到咩?
點解用出生地嚟定義一個人?

駛閪理佢地咩
你咁認真做乜春
要講血統根本無人可以叫原居民
依家so called 既原居民只係早過英國人黎香港既清國人
咁又未必,有啲人可能需要逗留係台灣超過30日,所以要親自去金鐘整,同網上申請即時批唔同既。
我估張圖既意思係咁

我講真香港人

請定義

父母土生土長香港人,個事主係香港出世

而家網上申請即時批既不能逗留超過30日
講血統論既話,明明香港人就最撚輸蝕
不過班柒頭連登仔中意自己挖窿踩入去
支那出世咪支那出世囉
跟你一世,你去外國申請driving licence,申請銀行定咩都要睇你邊到出世,甚至只show你邊到出世,話冇分別就呃你嘅
幾廿歲人都未睇化
大陸狗發現新大陸
仲要周圍唱以為好威威
其實 香港人 就算係香港出世
你老母老豆都未必係
就算係老豆老母係
呀爺個代都未必係

咁撚多盲反
原來連登仔全部自己老豆老母都係香港出世

得你唔係就以為好罕有咩
戇鳩 去台灣用回鄉證的
中國地方 要咩入台證
樓主戇鳩仔
如果以出生地區分是否香港人
雙非係香港出生 佢地係咪香港人

如果以血統區分
香港初期只係得幾十萬人口
到呢家7,8百萬 就算你阿爸阿媽係香港出生
唔代表你阿爺阿嫲係
除此之外 係無中國血統呢回事
人種基因 中原同嶺南嘅人種已經唔同
你會發現住得更北嘅人 面型比較方

係香港出生 父母係香港嘅離地愛國中產大有人在
以咩原則區分香港人 會唔會以出生地同血統?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞