[好消息] 入台證改只要香港身份證就網上辦

118 回覆
11 Like 59 Dislike
唔係不嬲都得既咩?
香港出世就代表香港人? 本土?
打開個電視睇下?
最重要係身份認同 好嗎
利申香港出世
幾撚多香港出世奶共
前幾年第一次去台灣已經網上搞簽證啦屌你老母臭系
睇撚到啲on9仔開post就眼火爆呀屌你老母

正解
大陸出世去過台灣一次就可以上網拎台證,第一次去依然要去金鐘搞。
港澳地區即使從未去過台灣都可以直接上網搞。
樓主坐左幾多碌

between,我諗D小學雞真係睇少左D雙非數量,我想講10後出世有好多拎住香港passport香港出世既小朋友,佢父母兄弟姊妹都係拎住中國護照,連個細路本人都長居中國,全家一句廣東話都唔撚識講,果D純正香港出世呀,咁佢地係咪香港人呀屌你老母!

血統論有乜撚野好講呀?依家香港好似盧森堡咁難入藉?放左咁撚多雙非拉埋全家拎香港passport仲係度講血統,香港有資格咩?

仲有呀,維園班老坑同建制D賣港賊全部都香港出世架,佢地實最有資格凌架香港人啦on9
樓主好撚柒
新界嘅鄉紳全部香港出世,全部奶共
我老豆大陸出世,極度反共
利申:以前係地主家族

明白未呀,攞香港出世打飛機嘅連登仔
多過30日都可以網上整?
[quote]大陸出世去過台灣一次就可以上網拎台證,第一次去依然要去金鐘搞。
港澳地區即使從未去過台灣都可以直接上網搞。

樓主坐左幾多碌

between,我諗D小學雞真係睇少左D雙非數量,我想講10後出世有好多拎住香港passport香港出世既小朋友,佢父母兄弟姊妹都係拎住中國護照,連個細路本人都長居中國,全家一句廣東話都唔撚識講,果D純正香港出世呀,咁佢地係咪香港人呀屌你老母!

血統論有乜撚野好講呀?依家香港好似盧森堡咁難入藉?放左咁撚多雙非拉埋全家拎香港passport仲係度講血統,香港有資格咩?

仲有呀,維園班老坑同建制D賣港賊全部都香港出世架,佢地實最有資格凌架香港人啦on9[/quote]
依個不嬲都係咁 咁做乜又要出多張memo
咁又未必,有啲人可能需要逗留係台灣超過30日,所以要親自去金鐘整,同網上申請即時批唔同既。
我估張圖既意思係咁

我講真香港人

請定義
如果係英治時期,由港英正常批准入香港而又認同香港文化嘅人,我諗連登仔都接受係香港人。

係宜家連蝗都叫做香港人,走來屌香港人嘅,先仆街冚家剷。

不過,睇個新政策,台灣政府應該幾歡迎佢地去消費。$$$
新界嘅鄉紳全部香港出世,全部奶共
我老豆大陸出世,極度反共
利申:以前係地主家族

明白未呀,攞香港出世打飛機嘅連登仔

即係你覺得你哋啲大陸仔反共就唔係大陸仔

乜撚野logic
你敢話你祖宗18代都香港出世
咁雙非落來生嘅仔就係香港人
香港人真心冇資格講血統論囉
當呢到係 uwants MK壇 mw 咩
上年去台灣 我大陸出世(3歲落黎香港)
永久居民身份證拎左十幾年
香港出世既不嬲都上網做就得
但我地呢d大陸落黎但純正廣東話口音既 就要特登朝早去金鐘交表做證
雖然去左一次之後唔駛再去金鐘交表 上網搞就得
轉左上網搞係方便左
支那蟲

唔知點解唔覺有人講/新聞有提過
只要有香港身份證又無BNO/其他外國護照
無論係咪香港出世
都可以網上搞入台證

講返單野

仆街啦真係!屌!
原來大陸出世
雖然我都唔鍾意大陸人某啲令人厭惡嘅事
例如啲細路隨街大小便 走水貨
但唔係所有大陸人都係衰嘅
係未了解樓主呢個人之前
就咁話人哋蝗種似乎有啲以偏概全
加上呢個詞語本身帶有歧視或攻擊嘅意思
咁樣話人係咪盲目咁為反而反呢
利申:土生土長香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞