最強男校係男拔、喇沙定係皇仁

341 回覆
459 Like 73 Dislike
Yes
傳統名校比地區名校始終有嘢好就係始於舊生俾到嘅嘢好多都唔係識讀書攞得到。
淨係以我所知自己身邊都幾個因為interviewer係舊生而入到大公司,好似大工程公司,大行 MT etc. 仲未計你本身同屆同學嘅connection, 有幾多個太子爺,董事個仔,常委個仔等等。根本社會上流就係同一班人同一個背景出嚟。唔一定鬥錢鬥家底但係見識同眼界真係廣闊已經贏好多。特別係香港依種不平衡嘅上高下低愚民社會
Dbs for sure
所以就算我母校成績近年差咗幾多都好我都會希望自己將來個仔入返母校,始終人生成功與否成績只係其中一個指標,但係你一生中深交到嘅好兄弟同個人見識分分鐘更加重要。

申利: 讀過沒落過氣名校RC12年
皇仁好似係唯一一間從來未試過有一年冇狀元嘅學校
上面條友咁大仇口呀
名校就同我一D關係都冇,我只會諗辦法離開香港咁嘔心既地方先考慮生仔
喇沙!
皇仁啲學生多數冇咁有家底
官校資源又唔多
又冇得好似人哋咁做直資揀學生
但佢哋啲學生一樣能夠考得出咁好嘅成績
我個人覺得皇仁嘅學生比較值得佩服
St Jo 最強
lsc如果你mock卷考得差 會要你用自修生名義報
冇人講女校
除左dgs
HYS GHS YWGS SSGC都好正好勁 真blueblood女
利申四間其中一間
DBS DGS最多資源
漏左mss mcs 有得重新嚟過肯定二揀一呢兩間
好嫉妒咁
qc不了讀唔到書個班剩係識借學校名玩女
估唔到有4波台狗都係kc
我一直講緊家底,係你無啦啦提窮,呢度邊度有人話qc仔窮呀?
你話你當初以為係,即而家唔覺qc仔係冇家底啦?
你有冇覺得自己好矛盾?
吹得就吹
咁就算其他2間都唔到書嘅都會啦
利申 讀其中一間讀書算廢
吹大啲 自修生名義報 咁sba作廢呀
之前去九龍城食野
隔離係廚房位 後面坐兩個細路同老母
一路食一路圍住啲位跑
屌你老味搞到侍應一出廚房爭啲畀佢陰鳩到
跑都算 仲要用普通話大嗌:你抓不到我
屌 望一望 喇沙小學 唉
聽學校老師講 有無喇沙仔講下
完全同意 on9 dbs 個個都串柒柒
因為QC一向都係ignore 班老師
無論做乜鳩野都係靠前人師兄 or 自己摸下摸下整出嚟

同埋QC 自己都有得揀人讀
都幾多名人之後可以碌入去
真係統一抽入去嘅唔多 (以前)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞