Marvel漫畫&電影世界觀極速入門

214 回覆
397 Like 55 Dislike
ok
點解會無venom
Sony套Venom其實同MCU冇抵觸
佢地設計劇本時預留同MCU接軌嘅可能性,雖然Marvel Studio方面最好冇咁嘅打算

2008 Hulk intro前面片段係2003年事件flashback,事件大綱同2003 李安Hulk相似唔代表李安Hulk 係MCU,Marvel Studios只係暗示如果想知清楚Hulk debut故事,可以”參考” 李安Hulk

同樣情況AOS s4 Johnny Blaze亦都係暗示可以”參考” 2007 Ghost rider 電影,因為本來劇組係打算邀請Nicolas Cage客串可惜被拒絕
The Incredible Hulk origin最大分別係Ross同Banner個project係想重製Super Soldier Serum
今晚開始會draft

修訂資料
九界神魔系、冷門宇宙神級角色
地球內部英雄分支組織、大事件

希望趕得切Endgame上畫前post
會唔會整一個list係各個英雄既美漫由俾本開始睇起
唐老鴨同adam warlock會點出現
上網google (英雄名) reading order/reading list啦
如果係你自己打既 準備比01狗偷
梅花間竹咁自己打+抄
Xorrians整humanoid嘅生命體,之後Progenitors用原始Kree做實驗先有Modern Kree

你就咁up d英文名出黎,冇人明呀
百發百中!
没事巴
支持
俾幾日我,會一次過整合修訂
支持
補充一句
由2000 X-men 系列開始,到之後Ghost Rider、MCU等等,好多故事人物組織都係取才自Marvel 早期漫畫嘅經典內容,所以黎緊MCU 應該會有大量呢個post提到嘅近年漫畫經典內容,照而家個進度,電影宇宙起碼要十幾年之後先燒乾晒到而家為止嘅漫畫內容,今年漫畫仲有X-men 大事件House of X,所以話Marvel 冇貨嘅論調真係站唔住腳
之前傳亞當 加力史3先出現呃飯者4無份
我覺得3都未必出到之前占巾又話整到個cocoon出嚟唔代表真係會整到adam
hom都未開,cw2又係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞