大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集

1001 回覆
442 Like 22 Dislike
ee都叫你肯搵都唔會冇工開,Chem eng industrial eng果d就真係
班老engg仲好串柒柒ga
見上面有位師兄屌u grad
話請個hd仔仲有用
呢個真係要澄清
第一 大學係學術方面重啲 HD係職業導向
所以一開始u grad係蝕底啲
第二 點解u grad會蝕底啲呢?
屌你老母 成間大學教書果堆
可以係未撚做過地盤/工程
仆街 個課程可以話唔撚實際
學完出到黎完全用唔著
HD教書果啲起碼舊底做過下
個課程可以配合到實際需要
完全一撚樣 I know that feel bro
做緊sub仔 個個都屌得你
唔洗咁認真
做工程壓力好大,搵地方發洩好正常
Civil搶哂香港chem eng應該主打既works黎做(wastewater、env etc.)。
間接架空哂成個chem eng discipline,扼殺生存空間。

Civil無撚敵,台灣EE既主導地位都冇香港Civil咁誇張。
cs中年失業仲大過civil
當呢個制度套落價低者得既私人市場到
岸鳩既程度係你可以想像到

技術層面又培訓唔到任何實際野出黎
反而鎖住你人工唔比你走 Junior professional根本完全無competitive salary
再加極其小圈子既發牌制度

技工學徒制都有價值過呢個垃圾schemeA
但問題係civil而家都一車車咁食緊屎
civil都唔見得長做長有姐
CS個市場生態diverse好多喇...你估真係好似construction咁單一市場同單一僱主....政府同hkie夾埋隻手庶天...高分唔係無原因....
同埋CS好多時都係睇實際skillet...which is 所有野open source的都可以自學....
construction industry最叻就係行外/未有牌個陣同你講要專業資格先有人工加....考完就同你講專業資格無用......而且工程D野咁黑箱咁多潛規則點樣自學
食屎只係暫時。後面有幾十萬業界人士既壓力外加一堆權貴既壓力,我唔信政府唔跪低。IT界係凝聚唔到呢種力量。
你要Civil食屎就要先抑壓Civil既地位,然後再develop其他工程領域,就好似返番去HKU Engine first choice係EEE既時代。
睇返香港歷史,先剷走傳統mech industry,然後到EEE industry,之後到IT bubble爆埋。最後既勝利者就係Civil。
連數碼港都可以變做假IT真地產project,香港Civil唔會食屎,除非金融風暴天災疫症。
努力讀書,上到去帶眼識人,唔好以為ocamp上莊好好玩,你玩爛gpa=玩完
ust chemical engineering
單係政府工都贏晒啦
Civil 四大部門 不停請人既
勁既人有Engine
廢既人都可以入To
但Cs幾乎無相應既位入

Civil Charter到頂爛市都搵到工,大筆了捱幾年又十大基建又返家鄉,跟經驗加人工,最少有專業資格。
相反,Cs中年比人雞左,又要Keep住學新野,就好難搵返果個人工。
先黎一個類似河套區既project,天文數字for construction,剩返啲餅碎先至比你搞tech
再抑壓住hardware既discipline(EEE、mech etc.),間接逼你做返香港啲low tech web/app project已經夠殺。
Low tech野實比你diverse架,只不過唔比你發到圍大搞high tech野姐
我正想講 chemical engineering
想知year 1 升要幾多gpa 要求
我會覺得當初科網爆破只係技術唔成熟, 未夠普及...同埋撞正金融風暴好多startup同SME都即釘.

當年講科網股數碼港科學園, 你諗返轉頭, 係有錢人屋企都可能得56K上網既年代.....可能李嘉誠屋企都要用十幾隻碟先裝得落一套av

而家過左十幾年已經係另一個故事. IT既普及...係在於已經同手機, retail, bigdata等不同範疇完全進入左你既生活.....我見唔到咩原因呢行可以被人為因素禁返低. 當然呢d都係offtopic
地產商同政府輪流射project出黎
只要諗下香港有幾多權貴係讀Civil出身,又有幾多係讀EE/CS出身,你就會知Civil永遠霸權。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞