大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集

1001 回覆
442 Like 22 Dislike
hd ive仔畢業做左一年野入左政府做19to有冇ching分享下應唔應該讀上去
慳返
唔考非工程位?
香港一係玩低階野,一係玩高階野,但係要求就至少mphil/phd。加上local唔肯讀上去,local hr又覺得pg唔當係exp,最後咪又係mainland圈子玩哂。
唔應該
如果有能力 我都會讀
不過無
廢j一個
巴打知唔知地鐵technical officier 好唔好做?有咩comment
呢個就係我勸大家唔好入行既原因
做返咁上下自然唔想放棄自己投放既心血
見自己都符合政府要求咪當搏一搏

其實假希望黎架啊啊啊啊!!!!大家回頭是岸
不能同意更多
想問咩係we
其實邊個行業唔使social,識人好過識字係人類社會定律黎
非工程位競爭人數仲多
仲要英文要更好先有機會
做過一段時間
發覺好多人唔知政府人工屌打私人市場幾多
完全唔知行情
個個安於現狀

事實就係associate-technical Director 大把人狗衝政府
留返d中下層係到食屎
唔做工程可以做咩?利申準備grad,未有offer
留名收工慢慢睇
睇下master pay scale就已經明白曬
考龜 EO ACO
絕對同意。
我好彩畢業前已經拍緊拖而家結埋婚,但眼見好多同自己差唔多大嗰啲同事,晚晚OT到八九點,禮拜六又要返,有啲仲要繼續進修。
平日落地盤戴完頂死人安全帽,收工個頭成個阿旺咁,就算戴衫換都周身唔聚財想返屋企沖涼,試問仲點識女仔?
房事主任 入到去又係同工程有關
然後所有engineer/science related都可以爭餐飽
完全係倖存者偏差
你仲生存 已經係倖存者

二戰 明末 都捱得過
睇撚完呢個post都幾灰,啱啱報完CEDD AE又冇回音

今年終於捱撚到完scheme,叫做有個Engineer title,畢業係main con做左3年幾。想問下係咪都係target考牌,之後狂報政府\狗鐵\AA\RSS位條路會比較易行落去定真係趁而家試下考下海關入境主任算,及早脫苦海
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞