大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集

1001 回覆
442 Like 22 Dislike
建議呢位巴打參考中大碩士既故事
GE真係奴隸黎 全部人睇死你唔敢斷scheme走
人人都可以射個波比你再順手撚下你
你如果諗住係香港做
我勸你考龜 / EO/ 甚至ACO 算啦

去外國做,你要諗諗你自己係真係有熱誠
定只係唔夠分"跌"左入去細電
如果係後者 就算

夾開美國果班electronic engineer 人地真係精英來
做緊main con 準備斷scheme做ws
外國神科 vs 香港水泡科
由教育體制錯到出黎做
畢左業未
我同我朋友Ust ee,外國請嘅有master有degree,行booth去吹幾句水擺底cv跟住interview之後就搞點,其中一間係micron

普通人睇電子淨係識講2電1鐵咁梗係乞食啦,2電1鐵需要大電多過細電好撚多,咁點同人爭,跟住當然有好多人根本對細電唔大興趣當水泡入咗,最後咪9唔搭8咁唔知有乜做

其實有好多關於R&D/product/application engineering嘅範疇需要hardware/software/firmware嘅電子人,睇你想玩邊樣
我都只係識少少入職嘅嘢
電子世界太大,但香港嘅電子業收收埋埋,科學園數碼港都有好多出色嘅technology based companies,但唔去特登搵你完全唔會知
去到R&D/develop層面成件事就唔同曬
第一佢對你能力要求真係高
再上可以誇張到要你有個Phd係手
同埋要接手都唔易 真係會想留住班人
所以巴打先會話太technical就冇得同其他engine撈埋黎傾
因為人地比錢係要買你專業知識
兩電一鐵入到去做有機會畀錢你讀Master,入去穩陣等升職
本身咩U咩科?
我當年讀緊UST搵intern係wireless r&d,Bachelor 畢業入職一間optoelectronic/manufacturing tech公司做R&D,所以起薪高而且唔易炒人,仲有機會公司資助讀Master
Client 識social =有位上
電子畢業 香港搵食注定行telecom 條路
非2電1鐵其實都咪撚入行
做sub仔見到main con金門禮頓又好俊和又好
都要唔夠人手 無限ot
做業主但非兩電一鐵政府,係咪都應該轉行
禮頓大家都知乜事
早排金蟬脫左個殼呢場戲好好睇
做工程啦 入行啦喂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞