amd cpu&gpu 討論post #10 睇#1先

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
條b die 自己超上去咪留返
4.0, 3200c16, 4100
AMD 50週年 會有以下產品:

1. Ryzen 7 2700X

2. Giga X470 Gaming 7 WiFi 50

3. Sapphire Nitro+ Radeon RX 590 8GB AMD 50th Anniversary Edition

之後應該會有更多

資料來源:
諗住換G.skill J下rgb
諗緊換機遲下放左佢定做後備
想問呢條RAM CMR16GX4M2D3000C16
ASUS C7H ram list唔見有 係唔係 等於唔啱用 ???
我睇ram個網話支援am4嘅板 應該得嘅
但我睇ASUS 反而冇..咁奇怪 F4-3200C16D-16GFX 呢條又係 3200C14-16GFX 反而冇 C16 又有SHOW 支援 姐係點
而家板廠存耐冇更新過 dram support list
怕中招 買 for ryzen ram / Samsung b die ram
買g.skill嘅for amd實冇死
不過 Zen+ imc 已經改善好多 ram support 理論上會好D 不用怕兼容問題
咁我係唔係直接 去RAM 網睇最好 ?? 我見其他都開始減價...其實唔係爆超頻 我諗住上RAM 3600MHz都得吧 ? 時脈...我應該FEEL唔到分別 其實最抵玩 會係邊條 ?唔計有冇RGB...冇就最好 光污染
rgb 可以熄嫁嘛
3200c14 is best choice
https://m.diypc.hk/article/146

舊板唔support zen2?
果個只係 Ryzen 初代底板 問題
你塊 msi x399 creation 兼容 tr3
16GFX ?? 我諗住復活節 即刻買兩組打滿32GB FOR 之後 執相用...
但3200c14 可以上到幾多MHz ???
體質好嘅起碼3666
乜...咁難超嫁 我以為3200C14 可以輕鬆上
因為zen+ imc 限死左 3466/3600 實際oc 上 4000以上 ( intel 平台) zen2 也應該能上呢個速度
姐係我應該 等平RAM 買左先等Zen 2 ?咁我呢排望實個價先
之前個d80都幾抵屌下
b-die一般都超到 甚至可以再上
咁我望實個價先
b die 都睇體質 如果是3000c16 果D b die 體質差一大截
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞