朋友聚會大食會壽司 元氣變爭鮮

270 回覆
4552 Like 31 Dislike
朋友聚會,有條友仔拍心口話自己負責買壽司,話會買元氣,實報實銷。
到今日買之前,有其他朋友話想食特別幾款,之後條友又話會盡量安排,大家都覺得無問題嘅。
到佢壽司上嚟,有5大盤每盤40舊左右,因為我哋都有16人,再加上其他小食。
奇怪嘅事就發生了,5盤壽司都係得6種款,當時都已經有人出聲攪笑講,咁多人私底下order 三文魚同熟蝦!之後各人笑笑就繼續食...
開始有人講,可能雪過雪櫃,好似有少少硬;再睇真啲,舊飯係呈長方型同細舊啲咁
但係因為用元氣個兜同蓋,大家都冇理繼續食同玩
(仲有豉油同芥末都係元氣嘅)
到完場後,我哋3個朋友經過爭鮮(觀塘廣場地下),同頭先見到嘅6款壽司係一模一樣,大細/形狀/色澤,我哋每人再買一舊食,係完全一樣嘅。

到夜啲大家係Group 到問返每人出咩錢影返單夾錢,呢位朋友就 打字逐個item 寫返幾多舊同幾錢

大家都明乜事,今次錢照夾,不過就啱啱開咗個新group,但就無呢位買壽司朋友。
你呢位朋友幾有心機偷龍轉鳳
有冇虹𧒆三文魚食先?
我哋估佢都等咗呢個機會一段時間,又要儲夠5個盒,或者佢呢排可能好唔掂,同我哋講,每人俾一百幾十佢,好過做埋呢啲嘢啦
你爭鮮 我爭鮮 大家愛爭鮮
樓主未食過元氣?
同爭鮮啲垃圾都好大分別
賺得幾多呀大佬搞咁多野

唔會掛
其實食落唔似元氣,但又盒又豉油芥茉,邊會諗咁多,同埋唔會係一大班朋友面前去問呢啲問題啦

其他朋友一樣諗法
出嚟做嘢嫁喇 part-time 舊同事聚會
爭鮮先係人食,元氣狗也不屌,個朋友咁為得人真係要讚,樓主呢班仆街小人就算鳩數啦,小器又老套

竟然有咁既人
包裝都換埋真係仆街,單機啦佢

如果係我,我會講笑咁問嗰朋友係唔係去咗間老翻元氣買
醒目仔
點會食唔出呀⋯⋯
爭鮮垃圾到一放入口已經唔想咬落去
...
唔踢爆佢,識玩
百幾蚊睇清一個人,抵
咁都比佢諗到 呢D人一定窮成世
共相差幾多錢?
買完又要搬盒 麻撚煩
幾百蚊都好貪
係喎

元氣40舊一盤果D都要$300幾一盤架

爭鮮10件三文魚同熟蝦應該$30一兜啦,
換算返每盤40舊既話, 成本應該$120左右啦....
即係每盤都有$200幾賺架 FAT FAT啦
唔係食唔出 係大家覺得難得聚會無謂出聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞