<木曜四超玩> 台灣網上節目真係好高汁 [3]

1001 回覆
81 Like 13 Dislike
北海道總長3.5小時 分上下集
聽講係要暫時出國拍攝
太可惜了
仲以為一百集會有一日幕僚2
未拍啦
上麥卡貝買

我都睇左
中間講youtube演算法果到
我覺得唔多唔少關木曜事
因為以前我記得joeman有講過youtube個演算法係比較重量不重質
但佢今集話新演算法要youtuber花更多時間係每一支影片上
無獨有偶佢改演算法係木曜彈起之後
我睇開果d台灣youtuber真係少左好多點擊率(例如菜渣魚乾)
新計法更好啦,台灣啲YouTuber 鳩下鳩下又一條片
其實係出現緊另一個問題,就係啲電視節目,一雞兩味,電視播完再擺上YOUTUBE賺多筆錢

2018年個youtube rewind已經有一堆人屌,點解啲外國talk show,只係將啲replay放上youtube,確實係有人訂閱,但啲作品本來係為左放電視,都可以請佢地來拍rewind

而家根據佢地所講,演算法變左做主推啲長時間既片,美其名就係要啲創作者花多啲心機時間落每條片到,但實際上只係益左堆有超多資源既電視節目,而啲本來冇資源冇人手又以youtube維生既youtuber,只會愈搵愈少,最後新人加入就愈來愈難

而家好彩係呢個post既人咁啱係鍾意睇木曜四,一個有團隊有資源而且拍長片既頻道,所以大家覺得呢個演算法係好事。但對youtube成個環境又係咪真係好呢
我都係呀巴打
24-29/5 去高雄
唔等10月尾溫溫三十大壽先過去
其實班偏鄉小朋友都幾叻
下次去台北plan咗去麥卡貝朝聖,不過唔會係十月了
應該今年生日演唱會會大搞

我有d想去
鋤假都要去
希望年尾真係係高雄有見面會
阿樂係香港
邊個係阿樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞