(有片) 必睇!炒期高手教炒期

50 回覆
24 Like 9 Dislike
樓主講得好好
lm
你講得無錯,每人交易風格不同。

但仍然每個交易風格都會有佢地既共通點,不理人手或程式,例如如果做大量交易,同時止蝕太窄,換來既係交易成本大增,失效風險都會增加。

其實好多人仍然執著用咩方法進場好,但我認為進場既方法都係大同小異,股票或期貨都一樣,用RSI 唔會比Moving average好,用Moving average 唔會比價值投資差,講緊大家都係想做到既野係順勢,搵到間公司過去財務表現好,其實都係假設佢會維持到,同樣都係順勢。

其實大部份指標都係用價格來計算出來,最好真係用價格來判斷進場,我亦建議大家用突破策略,呢個係最簡單有力既方法,個市有波動就會自然賺錢,跟本唔洗分析後市。

用指標來進場,一覺得表現唔好,就會再加多個指標,一路加,最終只會搞到成個程式碼愈來愈複雜,出錯都未必知,用人手既話更加會誤跌入轉參數既問題當中。

以上呢個day trade 細期策略,個方法只係一開市就做short,到左11點後,如果輸錢多過50點就轉做long,每日只會做兩個交易。

我唔知大家明唔明,真係work既交易策略,係應該好簡單,簡而有力,而唔係計一大輪野先進場。呢個係例子,大家亦唔好用呢個策略,因為個策略會隨時輸大錢,我都唔會知個策略行到幾耐,重點在於人,而非系統。我而家真實交易都只係用1張細期進場,呢樣野同資本冇關,因為面對將來走勢,面對未知,最好做法係用最低注碼進場,有利潤先用利潤來取代加碼既風險,靠拉長時間去槓桿自己的利潤。

我地散戶炒期最終講求唔係發達,因為呢個係幻覺,實際上係賺唔到大錢,你做大量交易,可能最終只係跑贏大市少少,但一不留神,自己貪心加大注,就輸哂本金,所以對於炒賣來講,最終俾我既理解係,少接觸為妙,如果真係要了解炒賣原理,學程式交易,因為回測唔洗錢,我當你買個Multicharts,學多樣野,都好過係個市到輸獲金。炒期最終話我知,呢個世界有佢地既運行方法,嘗試突破只會令自己輸獲金。好似做Day trade咁,每一日就係捉緊指數既噪音,呢D噪音都係短暫。炒期講緊既係熊市既時間可以捕捉到下跌市,令到你可以跑贏到指數咁解,無論你點炒都好,你既回報都唔會離指數太遠,所以成個遊戲玩法係點樣跑贏到指數,唔係賺大錢,如果真係可以靠炒期賺到大錢,果D係賭錢,過大海都做到,因為你係用好大既風險來換取巨大回報。

對於大部份人來講,唔好炒賣,直接買ETF,買指數基金係最好,羸既機率仲高。
巴打期指data係邊度買?multicharts好似唔提供data?
interactive brokers 有,每月 $25
lm
請問除左Van Tharp : Trade your way to your financial freedom ,Robert pardol the evaluation and optimization of trading strategy 呢兩本書外,仲有無其他書介紹? 有無關於strategy 既書?
請問樓主呢個回測結果
係大期定細期?
幾多年既backtest?
Lm
Multicharts 係可以直接load 個code黎做交易定淨係做backtest用
好撚正!
講策略無乜人聽加直接比numbers啲人先會彩你
Anyway,多謝分享,解釋得好詳細
留名
呢個strategy好似係2018表現比較差,其他年份都幾好

幾搞鬼又易明:

一開市沽,11點前夾夠50點反手
擺到收市~
止蝕100點
一日頂盡擺2巴,160點(預埋滑價)
勁!
留名今晚backtest
rng = highd - lowh
condition 1 : rng>rng ?

呢到有無typo
oh無睇到呢句
if rng < 100 then rng = 100;
點解我一打樓主條algo入去就話SL(5000)果度有bug
係咪有啲咩要校???
新手岩岩玩緊,樓主會唔會開個group 交流一下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞