(有片) 必睇!炒期高手教炒期

50 回覆
24 Like 9 Dislike
策略送俾你都唔識用啦~以下係回測表現同埋所有條件~

策略條件:

基本設定:
1) 每一條Bar 以5分鐘計算

2) 止蝕金額:HKD 5000

3) 進場只限時間:早上9時15分至下午4時正前

4) 記錄波動A:
將上一天 9時15分至下午4時15的最高位減最低位。

如果波動A計算結果低於100點,波動A就直接等於100點。

5) 進場數量X:
進場數量X等於 [ 止蝕金額 / ( 波動A / 2 ) / 恆指每點價值 ]

如果進場數量X 少於1,進場數量X就等於1。

*進場數量必須每天重新計算一次。

進場條件:
1) 如果當天波動(當天最高位減去當天最低位) 大於波動A
2) 同時,當日只限一次進場。即當日已經做了一次Long,便不能再有任何交易。

3) 當滿足以上兩個條件:

 (LONG)
如果價格高於上月的收市價,同時價格高於上一天的最高價,
如價格突破當天最高價進場。

進場部位:進場數量X

 (SHORT)
如果價格低於上月的最高價,同時價格低於上一天的最低價,
如價格突破當天最低價進場

進場部位:進場數量X

離場條件:
1) 止蝕價格:(波動A / 2 ) * 恆指每點價值 * 當時擁有的部位數量
2) Breakeven 價格 : (波動A / 2 ) * 恆指每點價值 * 當時擁有的部位數量
3) 追蹤止蝕/賺:(波動A / 2 ) * 恆指每點價值 * 3 * 當時擁有的部位數量
4) 如果沒有撞到任何止蝕及止賺,當時間到了晚上11時30分全部離場
夠膽揚晒出來?
好簡單,呢個世界冇一個策略係可以永恆賺錢...
如果唔明白背後原理,俾最好既策略大家,大家都用唔著。
怕大家話我吹水,程式碼都俾埋你地,要用既隨便囉去~
inputs: SL(5000),max_pos(5);
vars: mp(0),rng(0),hi(0),lo(0),c1(0),o1(0),rng1(0);

if time = 1615 then begin
hi = highd(0);
lo = lowd(0);
rng = hi - lo;
end;

if rng < 100 then rng = 100;

//contracts

value1 = ((SL/(rng/2))/10);

if value1 < 1 then value1 = 1;
if value1 > max_pos then value1 = max_pos;

//strategy
condition1 = highd(0) - lowd(0) > rng and time < 1800;
condition2 = EntriesToday(date) = 0;

if condition1 and condition2 then begin
if close > closem(1) and close > highd(1) then buy value1 contracts next bar at highd(0) stop;
if close < highm(1) and close < lowd(1) then sellshort value1 contracts next bar at lowd(0) stop;
end;

setstoploss((rng/2)*10*value1);
setbreakeven((rng/2)*10*value1);
setdollartrailing((rng/2*30*value1));

// Exit
if time > 2330 then begin
sell all contracts next bar at market;
buytocover all contracts next bar at market;
end;

setExitonClose;
好多人都對程式交易一知半解,當左程式係萬能 ~ 佢只係一個工具幫助我地自動化 D 交易邏輯,無其他。炒期講求保障自己資本第一,賺錢第二。就算有一個長期賺錢既策略,控制唔到自己貪念或者唔理解策略背後邏輯既話,都好難靠炒期賺到錢。因為當虧損既時候,跟本冇足夠信心去運用呢個策略。

要設計一個有效既交易策略,重點係要將持有部位既時間拉長,令到策略可以包含到大部份市場既特性,拉闊止蝕空間,咁樣策略先冇咁容易失效。
幾有趣
thanks 巴打 返去backtest下
No
當一有人出一個回測報表,個個月賺錢,大家就好中意睇,但當我出左個方法出來大家靜左...lol

我都係強烈建議大家唔好用我post個策略啦...要係 Day trade 賺到錢唔係咁易,大家都有個誤解,以為賺到一排個策略就可以不停繼續運行,其實咁先係最危險,因為day trade 捕捉既趨勢只係走勢既噪音。呢類既既策略大多數持有部位既時間極短,一係就止蝕止賺勁窄,一係就十幾分鐘或一日就離場,實情係咁短既時間,只靠價格去分析既話,跟本冇人預知到將來,靠回測出來既策略都好危險,只要一有MDD,你就會以為個策略繼續work,直至大輸。就算你有其他數據證明到同價格既走勢有正相關,維持幾耐都係一個變數,輸錢既主要原因一定係貪心,俾你搵到個方法,就以為work,賺到年幾兩年錢,只要有一次你控制唔到自己就會加注,加注果時就係輸錢之時。我認為任何了解交易既人,去到最終都一定會走向長線同分散風險呢個方向,只有自以為是,可控制到大局既人先會死用一個策略。

我做過好多次回測,大部份網上你地見到既回測報表好多可以偽做出來,佢地大多數都有個特徵,都係show佢地賺左幾多錢為主,跟住又唔多願意同人講更多關於程式既知識,加上要做到以下既回測表現係好簡單,你將multicharts 轉做 renko bar 再加個break out,跟本已經就做到以下呢個效果,個個月賺錢,大家勁中意睇。

出面我睇過大多數呢類策略個特徵係平均利潤極低,同時止蝕極窄。講真,每次手續費同滑價加左之後,平均每個交易賺一百幾十,即係代表個市有趨勢果陣,好快就停止賺或止蝕,實情係你真係知道個市將來唔會繼續升或跌?我認為平均利潤愈高愈合符真實,因為代表左策略係獲利果陣有足夠既浮動空間,一直俾利潤滾落去,而唔係自以為知個市去到咩位會升,咩位會跌。保留價格走勢係重點啊各位。

有D人會認為只要我俾人知道個方法,就會唔work,其實係好傻既諗法。個系統賺到錢係我令到佢work,唔work 都可以變返work,相反,唔知背後原理走去跟個程式做買賣,work 都可以變唔work。就算我同你用同一個方法,輸錢果陣你真係有信心一直交易落去?你唔會,因為你乜都冇做過,你冇做過回測,因為你只係靠肉眼去睇個圖表。要靠炒賣賺到錢係非常難,唔係你求其買個程式就做到。呢個係人既問題,而唔係程式既問題,而家我免費俾你個策略,回測係賺到啊,大輸果陣睇你仲夠唔夠膽用。

我做咁多野俾大家,係想話你知個真實情況,大家都想賺到錢,我都明,但至少你都要了解咩叫一個可行既策略先,唔係話賺到錢就叫好策略,輸錢既時候應該點改條件先岩,點樣去因應市況調整個策略先...如果你唔知呢D野,我真係唔知你點係個市生存。
支持樓主
多謝樓主俾咁多心得
講得好

感謝樓主分享,我會分析一下你個策略,再嘗試改良到適合自己
多謝,試下先
感謝樓主分享

想請問樓主backtest用咩platform?
好多人都對程式交易一知半解,當左程式係萬能 ~ 佢只係一個工具幫助我地自動化 D 交易邏輯,無其他。炒期講求保障自己資本第一,賺錢第二。就算有一個長期賺錢既策略,控制唔到自己貪念或者唔理解策略背後邏輯既話,都好難靠炒期賺到錢。因為當虧損既時候,跟本冇足夠信心去運用呢個策略。

要設計一個有效既交易策略,重點係要將持有部位既時間拉長,令到策略可以包含到大部份市場既特性,拉闊止蝕空間,咁樣策略先冇咁容易失效。

巴打講得出炒期 “保障自己資本第一,賺錢第二” ,一睇就知係過來人。

小弟都係做金融嘢,見得太多期指炒家自命自己條formula 必勝。唔做back test 盲賭嘅大有人在。就算有d 有返咁上下分析力,肯做back test 肯試,但炒到心雄一次睇錯巿, 唔守紀律,畀人夾大單邊唔止蝕唔平倉,輸突不特止,仲輸到冇哂心機再trade. 呢d 大有人在。唔想做炮灰,呢句 “保障自己資本第一,賺錢第二” 真係金石良言。有機會要跟氛學嘢!
Multicharts
我自己都曾經因為貪心輸過錢,我講緊係用程式都一樣,更何況無用程式既人輸得仲金。
有巴打分享係財經台係好事! 我自己靠人手炒賣,始終你睇得多會"見到"期指會點,每一次入盤之前已經set好stop loss 盤黎做,入咗就開始mon住推stop gain/loss,或者係因為我無programming底而被逼,但我相信要炒超短線一定要識睇勢,呢樣野程式幫唔到你
難得一見嘅高質po
唔係話樓主個策略唔好 只不過係每個人嘅風格都唔同 適合樓主嘅策略未必適合你
不過呢套策略真係好完整 好值得學習
我自己都有套策略 不過講到尾 研究咗咁耐發覺某本書講嘅—管理好自己的風險 利潤會自己奔跑
呢句嘢真係好啱
留名
LM
多謝分享, 暫時無意涉足program trading
但難得財經台有人有心機咁詳盡分享心得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞