[玄幻武俠][觀察者系列]《混沌虛無》(6) (+新書宣傳)

1001 回覆
557 Like 2 Dislike
想問下唔同次元或界域嘅時間係咪一樣?
如果遠吉返去修真同魔術次元,咁啲人仲認唔認到佢?係咪仲威名遠播?
本身香港嗰爆炸佬徐靜煙個組織仲有冇追殺佢?講到爆炸佬個心之力存量咁多 個組織好神秘
btw 次元啲人知唔知佢死咗
我留左連登名
咁長
係,除咗「幻想次元」外,所有次元時間流速都係同一個常數

其他次元唔知佢死咗
寫左連登名
下次當面搵你簽
唔是咁易
書展你唔會去?
萬箭會做將軍?
應該唔會啦
收自己既師父做手下
啱,同埋如果萬箭係將軍,就唔洗叫武神櫟緣等江河,直接叫萬箭等。btw 我記得得道階係指達到某力量體系嘅完滿水平,而半神就係超越該力量體系嘅完滿水平。何謂超越就咁睇進入咗戰場做岀本身未能做岀嘅威力或招式即可?如萬箭嘅螺旋流星擊
我係之前問追故次序嗰位讀者

見到其他巴打提起《九域爭霸》個名 上wiki睇到
“時間節點重置,下方故事已被抹除,在主時間線如同沒有發生過”
意思係時間點上bug咗定咩? 個”沒有發生過”令我初初以為唔睇都唔影響主世界劇情 但又見有人提起

另外,樓主係一早諗好哂成個世界觀?
見你一早plan 好哂出咩故 唔同故事又有遠吉嘅彩蛋,但呢個故遠吉仲未發展到神咁

平時日更已經好多文 琴日有埋加更
多文到令我想問 係一早儲/作好哂文再出定點 全職作家?

新讀者好多問題 唔好意思
成個世界觀好大 亦都好好睇
支持
之前班讀者屌到九域個主角一文不值

作者唔忍心見到自己嘅角色咁樣,決定delete佢

要怪就怪班笑角色廢嘅兩登仔
係諗住重製定點? 個故睇落好似都重要 遠吉有唔少戲份

咁可能大家睇得多遠吉主角威能屈機 睇唔慣其他
發生左就係發生左,你要係fb搵返個亂之章出黎睇
子爭唔忍心佢比人笑,收左佢入英靈殿
當時大家係fb,tg到呢度嘈到拆天
你應該未睇個故?你可以照睇既
1: 意思係經歷《回歸原點》事件後,對三千世界裏面其他人嚟講《九域爭霸》、《賑早見琥珀主與荻野千尋》同《你有冇諗過,你用緊嗰間試身室其實係一間炮房》就好似完全無發生過,而對於九域同部份人事嚟講成個世界就好似時光倒流到好耐之前。
《亂之章:回歸原點》:https://bit.ly/2WGqSGT

源起上面都有巴打提及,因為江河經常受人欺凌,我知道好多人都只係為咗搞笑而咁講,類似一個inside joke,不過如果以依個風氣發展到第二世代終戰,個故點都會唔好睇,而且我又想第一世代同第二世代之間唔好有太多相似地方,所以當某一日我突然有一個靈感之後,決定寫依個《回歸原點》令到第二世代發生一次「事件」去改變第二世代格局,留低更加多懸念,同時開闢定第三世代格局,其實係亂之章入面都有唔少劇透講解第三世代大家嘅處境同取態。

至於我嘅宇宙觀入面「時間係唔存在」,我確信時間只係一個哲學問題,係一種人類用嚟計算時間流動嘅數值,所有發生咗嘅事都必然發生咗,就算有所謂時光機,都只不過係令到所有物件倒流去某個時間節點,而唔係真正逆轉時空。簡單嚟講,粒子活動速度嘅常數就係所謂時間流速,而活動就只會向前走,就好似程式碼咁唔會識返轉頭,你覺得時光倒流,只不過係整個世界或部份世界嘅物件透過特別方法去逆行所有公式嚟回歸到某一個狀態。

所以九域有發生過,只係唔同人嘅「時間線」有所唔同:
九域:A>B>C>D>E>F>G>C>D>
其他人:A>B>C>D>E>F>G>C>D>

2: 世界觀諗咗好多年,之後係腦海入面自己運行,依家運行到好大,要靠GOOGLE DOC記低

3: 我習慣會儲極少量,用嚟加更同埋有時病咗/旅行都可以照出
全職作家無可能做到啦,1:我全職定兼職個產量無明顯分別,一日都係寫2000-10000字;2:香港做全職=食屎

多謝支持
no one knows
Bookmarked
唔該哂子爭巴同其他巴打嘅解答

而家追緊命運籃球 成晚冇訓
應該會去,不過唔出席公開場合
啫係冇得簽名?
睇緣份

而家追緊命運籃球 成晚冇訓

愛惜生命,長睇長有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞