開心速遞(234)H大四喜丨踢走賓穎主題曲

1001 回覆
105 Like 9 Dislike
D詞好正好有意思
咁樣都係蕭國華佔最大部分 再執 好勁
字幕組好辛苦
一集比一集高質
最後出街個版本完全係畫龍點睛
好有專業rap詞嘅水準
TK真係好大功勞

得罪講句
編劇始終唔係專業填詞
如果係用初稿黎拍
都唔會同前半有咁大對比
做唔到依家反cup嘅效果
好彩執過
唔係真係look 7
編劇個版本少少尷尬
不過勝在佢有d keyword俾到靈感改詞個個

大四喜快啲出mv啦
講mv同rap嘅話,就會諗起樂壇小強

今日我哋好齊人⋯⋯⋯⋯拍mv,拍mv(無限loop)
可唔可以整合開心速遞高質嘅points
好想同所有人講開心速遞有幾值得欣賞
原版都好押韻
押還押,咪同一開始佢地4個D 數白欖差唔多
出呢個版本就做唔到反Cup 效果
1. 夠cls (好多古里梧島嘅劇情同反cup)
2. 夠貼地 (會講社會熱話 e.g. 黃牛飛 颱風山竹 飯腳Karen...)
3. 有幾條扣人心弦嘅cp線 (龔水 蓮輝 博香 安凌)
4. 綠葉/甘草演員有好多機會發揮 (譚道德 群姐 食屎妹豬 Rebecca 鐵面陳 花生三友 傻強...)
5. 劇組會聽民意 (連登許願池)
6. 拍攝手法/運鏡有新意 (e.g. 一鏡過 超慢鏡...)
7. 有好多畫龍點晴嘅bgm
8. 服飾/道具設計有心思 (e.g. 初戀cafe menu, 新春情人節cosplay party啲衫...)
有樣好值得respect KT嘅就係佢好低調,
冇話一播完就即刻走圍講自己好大功勞,
兩個鐘前出嗰個post仲隻字不提自己有份填詞,
而係將重點擺番喺劇集本身
睇返都市閒情訪問peter 話佢地最難忘邊集
有一集係講佢地成班篤大小姐個雲精
有冇人記得係邊集
不平安夜?
唔知有冇人po過
https://www.youtube.com/watch?v=47EPyvAEuQw

CLS既
諗諗下開心速遞某D劇情都幾930
只係喜劇化左
係,Peter變Terpe
呢到絲打作品黎㗎!超勁
整得好正
竟然!
多謝呢位絲打咁有心整片娛樂下大家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞