開心速遞(234)H大四喜丨踢走賓穎主題曲

1001 回覆
105 Like 9 Dislike
水水阿龔都係用左幾百集修正 mandy都叫為愛而轉變 bonnie就真係 其實有d可惜
仲有妹豬
就好似內心獨白一樣
連春風化雨獎都冇埋(連直播裸體都做埋)仲有咩好怕
例子盡多啦 仲有曹總都係
無知忽上腦,甚麼都是中国的
唔知道世界好大
吳亦凡多弱智fans已經係常識
有冇劇組/知情人士可以講邊個填詞?
發夢見到/聽到都ok架

填詞個個真係好值得有個credit
曹總就例外啦 佢係愛回家系列既icon
開心速遞除左首主題曲之外簡直係完美
唔該快撚啲換左佢
廢老根自己睇返自己有咩感覺
Cls 關條友鬼事咩
香港人 rap 緊嗰陣
條友都唔短喺邊啦
呢集真係好高質好值得loop
一開始以為只係普通一集玩cls劇情笑完就算
估唔到劇組咁有心特登搵人填詞去寫一首咁有靈魂嘅rap
短短兩分鐘嘅歌就講咗好多野:
1. 夢想觀
2. 香港精神
3. 本土價值
4. 粵語文化
5. 人生意義

越睇越感動
今時今日仲可以係諂媚膚淺嘅大台睇到一套完完全全係香港製作 有思想又本土嘅劇集真係唔容易
當其他830 930劇好似倒模咁將差不多嘅戲劇元素炒冷飯嘅時候
開心速遞就每集都敢創新 敢嚐試
選角夠闊 新人做新挑戰 舊人就設計新戲路
每個角色都代表日常出現係你同我身邊嘅每一種人
角色之間仲好有創意地不斷crossover嚐試找更多火花

好似今集咁
當大部分人覺得hiphop係年輕潮流產物
偏偏劇組敢用4個長輩級演員去做rapper
佢哋亦同時代表4種背景嘅香港人(勞工、商人、學界、普通人)同4個人生元素(家庭、事業、學識、健康)
藉一段兩分鐘都無嘅rap
大膽講出好多香港人獨有但慢慢失去緊嘅精神同原則 有少少黑色幽默
所以呢集有思想 有靈魂 有價值
唔係得啖笑 而係可以令人反思同回味

開心速遞嘅製作真係完全超越晒咁多年來嘅處境喜劇
對唔住
手快㩒咗負評
近排真係好高質
希望劇組有得加人工 (可能因為咁所以先寫今晚果集)
昨晚,睇嗰集裡面內容令我思考到今天香港,土生土長在香港的我;在7,80年代的香港人對於禮義廉恥﹑價值觀﹑拼博等已慢慢消逝。
歌詞內容令我好多回憶近10年香港發生的事,到今天為何喜歡睇開心速遞,他保留了香港現有的生活在你和我們的身邊;今集是值得睇。
坦說今天能夠有編劇用隠喻來編寫故事帶出香港情懷和價值觀是一件喜事。
方以文話唐嘉麟有幫手
身為一個讀文化嘅人,對於尋晚首rap講左粵語文化,真係好開心,覺得開心完全係一套貼切社會時事嘅處境劇!
一番工就聽大四喜提神
可唔可以出full version
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞