[多圖]英國十日鳩遊(不斷更新)。。。

71 回覆
6 Like 3 Dislike
應該五六月過Scotland玩下
巴打有冇睇日落呀 呢幾日日落都好靚

遲左少少
留係Edinburgh幾耐? 可以睇耐啲castle 同埋爬下Arthur's seat
應該五六月過Scotland玩下
巴打有冇睇日落呀 呢幾日日落都好靚

遲左少少

睇撚咩,今日落雨灰濛濛咁
留係Edinburgh幾耐? 可以睇耐啲castle 同埋爬下Arthur's seat

留多兩日,一日去castle,一日去Arthur's seat,睇下邊日好天

喺National Monument of Scotland上面影左張全境相

Calton Hill嘅另一邊,Dugald Stewart Monument同後面嘅Edinburgh Castle

山下嘅National Archives of Scotland同正門前嘅Statue of the Duke of Wellington

The Royal Scottish Academy

Scottish National Gallery
免費 ,但我行左陣佢就收館。。。

行行下都天黑同有啲餓,就返左hostel附近一條叫grass market嘅街到搵野,入左一間叫Black Bull嘅pub

是晚狗食:
叫左杯March of the Penguins(啤酒)同呢碟Homemade Steak and Ale Pie

Day3:

廢青十點幾先起身,就咁喺hostel買左個牛角包同杯咖啡當早餐

跟住我就狗衝左去Castle附近一間叫The Scotch Whisky Experience
嘅地方。佢每逢搭正都會有個一個鐘tour介紹whisky,學生價11£,包一杯whisky同一個杯
佢仲有唔同嘅Whisky收藏

因為我見今日會落大雨嘅關係,決定左去城堡。

16.5£,冇學生價

Royal Palace

One o'clock Gun
每日一點正都會響炮一聲,以前比船較返時間

Honours of Scotland,因為安全關係,唔可以影真嘅皇冠、權杖同把劍

Scottish National War Memorial

Mon Meg
要用八隻牛拉嘅大炮

行左成三四個鐘,臨走前又餓又凍,喺cafe買左啲野食
lm
LM參考下行程先。9月尾+10月會黎英國。想去曬南北愛爾蘭、蘇格蘭同倫敦, 唔知得唔得呢?

J.K. Rowling 就喺呢度寫Harry Potter

夜晚呢,我就join左個ghost tour,喺條Royal Mile上面其實就會有唔同嘅tour
有啲所謂 free tour呢,
其實都係要比tips個導遊 (我比左5£),不過當然就豐儉由人啦
話就話ghost tour,其實個tour都係介紹返Edinburgh小小歷史,老少咸宜
去到最後一日,天氣算係好返好多

九點幾check out左,又喺hostel個café食左個pain au chocolat當早餐

趁好天,食完早餐跟住又去左castle影相

出發去Royal Mile另一端嘅Arthur’s seat

一直向下行就到, 右邊係Scottish Parliament

Arthur’s seat北面

有幾條路上山, 我決定live a dangerous life,行條斜啲,沿住北面上山

唔洗五分鐘就見到Calton hill上面嘅Nelson Monument 同National Monument of Scotland

(笑

奈何部nexus5唔爭氣

圖中兩條友一直在玩命

之後一段路係斜到我影唔到相

呢度已經上到半山

最後一段上去當然唔洗講都係玩命,尤其係我咩撚住個大背囊

會登凌絕頂
不過個天又係灰灰暗暗

此時此刻,我飢寒交迫,又開始落雨,唯有落山
去左Scottish Parliament

補一補hp先
Haggis, Mozzarella and Cheddar Pizza,仲有咖啡

都係周圍鳩下, 原來當年公投有兩個motion, 一個係成唔成立蘇格蘭國會,一個係蘇格蘭國會會唔會有加稅嘅權利

行左一陣4點幾,媽媽想買cashmere,香港時間又差唔多要訓,唯有狗衝返Royal Mile影幾間比佢過目下

又係castle,不過呢次係黃昏

搭九點overnight coach去Birmingham,byebye你條尾
LM參考下行程先。9月尾+10月會黎英國。想去曬南北愛爾蘭、蘇格蘭同倫敦, 唔知得唔得呢?

其他未去過,但係蘇格蘭除左Edinburgh之外,可以join下啲highland tour 或者去埋Glasgow

其他未去過,但係蘇格蘭除左Edinburgh之外,可以join下啲highland tour 或者去埋Glasgow

去highland最正係自駕遊

都啱
咁睇唔開去aberdeen同bham
btw介紹你食mussels冇食到

Aberdeen同bham都有frd子接濟啊嗎
Aberdeen我去左Stonehaven,靚到仆街
bham都係同人食下飯

bham都係同人食下飯

mussel inn就冇撚食 下次帶埋兩老黎先食
breakfast有冇食black pudding?

bham都係同人食下飯

真係好食架
breakfast有冇食black pudding?

有啊,之前喺Aberdeen食過啦,冇乜特別,食完都唔知自己食乜春

bham都係同人食下飯

真係好食架

知道

都啱

join tour同自駕都有諗過, 睇下男朋友點決定先
我10月1早到MANCHESTER-14 LONDON番HK, 有無巴打可以建議下南北愛爾蘭、蘇格蘭同倫敦 D日子分配?
d 相幾靚
點解咁多負皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞