陪審團裁定梁天琦一項暴動罪不成立

806 回覆
9923 Like 123 Dislike
難得正義女神蒙翻眼罩
但係仲有個6年暴動
我都留意到依家啲00後好鐘意講邊到啲大陸野好食,如果係以前嘅香港人邊會係大陸食野,就算咁啱要返大陸做野都唔會出街食,咁撚多黑心有毒食物好似唔記得哂咁,真係擔心部份00後嘅健康
感動...
係咁冇希望既香港都有一單咁既事發生....
Admin 好波
經過連月審訊,以及陪審團近 5 日商議,天琦被控於砵蘭街參與暴動一罪(重審)終有結果,最終以票數 7 比 2 裁定罪名不成立。

由於去年初天琦被判亞皆老街暴動罪成,加上一項襲警罪,共判囚 6 年。即使今日重審無罪,不計扣減假期等因素,他仍要面對 4 年 10 個月的刑期。

重審暫告一段落,鬆一口氣之際,勿忘前路依然漫漫。還望各位繼續支持天琦,並關注其他先後罪成的被告。如果有話想跟天琦說,可以寫信並寄到「郵政總局郵政信箱 8632 號 P.O. Box 8632, General Post Office」。(注意事項請參閱:https://bit.ly/2Eavyjm

都仲有4年
多謝曬佢地屋企人囉
老母王國有眼你睇
00後都仲有藉口話未識野 未意識到
班師奶坐底都20尾30頭啦 仲天真過天真嬌
有d認罪想幫都無得幫
排緊上訴
你兩個係咪弱智左少少
冇人上大陸食野?
上大陸食野味未聽過
成日上羅湖商業城買飲飲食食冇聽過?
多謝陪審團
正皮俾陪審團

係正義嘅就全部罰服務令啦
返屋企打丁啦
係咪平行世界黎?
咪就係有你依啲人上去食野,搞到啲00後都跟埋上去食啲垃圾囉,有得揀嘅正常都唔會上去食野啦,食埋啲垃圾野味又有病毒,好有益啊?
最多咪酥亂,點會暴動
有時真係唔想納稅
揀左又比你dq晒 仲要睇班垃圾官面色
拎q晒啲錢課金比大陸
正職好似照計有薪假?
香港英雄
你都幾好笑
人係有腦有選擇既生物
你講到人做乜你做乜咁
大陸叫你支持政府,你唔去支持下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞