【內外充滿了快活的空氣】低調置業討論區(265)

1001 回覆
0 Like 4 Dislike
問:
Cash Rebate 1% vs 1.x% 有咩分別?

答:
簡單而言:例子買4m樓,借3.6m

1. 手頭緊: 揀1%cash, loan size 借足 再extra 比1%cash (即 4mx0.6x1% = 24,000)

2. 手頭唔緊: 揀回1.6%, 扣Loan size , 自己成交要比多1.6% 既錢 佢1個月內回返比你 變相同eg1 既loan size 少左 1.6%, 利息少D
(即 4m x 0.6x 1.6% = 38,400,比起例子1,你成交果陣暫時要比多38,400, 銀行一個月內退返比你)

呢排做緊按揭,其實我唔明2.有咩著數

變相問銀行借少d,但我要嘔多幾萬蚊做首期。
然後cash rebate只我當拎多左果舊錢。

有冇ching解答下?

銀行扣左個loan size, 你供少左, 因為利息少左, 借既錢少左.

分別就係還30年,每個月差幾十蚊?

就算我手頭鬆,但拎返1%出黎洗會唔會仲爽d?

另外, 有無間好D剪髮鋪俾佢?佢把頭髮十年唔剪一次好難頂

你識佢

問:
Cash Rebate 1% vs 1.x% 有咩分別?

答:
簡單而言:例子買4m樓,借3.6m

1. 手頭緊: 揀1%cash, loan size 借足 再extra 比1%cash (即 4mx0.6x1% = 24,000)

2. 手頭唔緊: 揀回1.6%, 扣Loan size , 自己成交要比多1.6% 既錢 佢1個月內回返比你 變相同eg1 既loan size 少左 1.6%, 利息少D
(即 4m x 0.6x 1.6% = 38,400,比起例子1,你成交果陣暫時要比多38,400, 銀行一個月內退返比你)

呢排做緊按揭,其實我唔明2.有咩著數

變相問銀行借少d,但我要嘔多幾萬蚊做首期。
然後cash rebate只我當拎多左果舊錢。

有冇ching解答下?

銀行扣左個loan size, 你供少左, 因為利息少左, 借既錢少左.

但你借足俾既錢只有1%
手頭唔緊方案會有1.6%, 當然而加2.幾%

我個到分兩張

醫局街有間開左好耐嘅剪髮鋪

但你借足俾既錢只有1%
手頭唔緊方案會有1.6%, 當然而加2.幾%

東方紅

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞