被海鷗從手上搶走薯片 英躁男擲牠向牆判罰$7000

221 回覆
882 Like 24 Dislike

英國一名男子不忿海鷗偷吃他的薯片,竟在小孩面前捉住海鷗的腳再將牠擲向牆,令牠垂死,最後海鷗要被人道毀滅。他經審訊後被裁定罪成,罰款750英鎊(7800港元)及被罰12周宵禁令。

案情指,65歲的鍾斯(John Llewellyn Jones)去年7月到濱海韋斯頓(Weston-super- Mare)遊玩,他當時手上拿着薯片,在附近工作的店員比爾(Rachael Beer)目睹事發經過,「我看到海鷗發出咯咯叫聲,然後看到牠從男子的碟上取走薯片。突然他捉住牠雙腳,再將牠擲向牆」。

當時有小孩在場被嚇到哭,比爾聽到有途人質問鍾斯:「為何你要在孩子面前這樣做?」他竟回應稱︰「牠們是害蟲,你應該教導孩子認識害蟲。」比爾拍下海鷗奄奄一息的情況,又質問鍾斯,但他只是聳聳肩走開。海鷗沒有立即死亡,「我們看到牠雙眼抽搐,有途人帶牠看獸醫。海鷗雖然的確是問題,但這樣殺死牠是不對的」。可惜送往獸醫處後要人道毀滅。

比爾事後向愛護動物協會投訴,根據當地法例,被虐的是小黑背鷗,屬受保護鳥類,殺死牠們屬違法。
蝧正仆街黎
靚抽
偷野嘅代價
仲要搶肥人既野
屌你老母啲海鷗喺英國惡過蝗

想當年喺英國讀書,買條熱狗諗住坐低慢慢嘆
隻on9雀喺我身邊飛過,對翼拍撚到我
我對佢屌咗聲老母,諗住佢飛走就算,望番條熱狗先見到成條腸唔撚見咗

仲見過有隻海鷗喺屋企門口同隻白鴿隻抽,第二日隻白鴿背脊穿咗個大窿,入面啲內臟冇哂(好似),應該俾隻海鷗食哂

利申:個城市就係用海鷗做標誌,再惡多幾級
如果呢單嘢係老鼠或者曱甴偷嘢,仲會唔會有咁多動物撚衝出嚟屌條友?
係中國煮咗嚟食都冇人捉
唔告隻海鷗搶劫先?
美國禿鷹都係咁

佢啄你就得 你打佢就死得
雖然海鷗呢種小偷雀係好仆街
不過都勁得意同埋d毛都好靚
熱狗嘅精髓冇咗真係
得意你老母呀
去過英國啲沿岸城市未?
每次諗番起條熱狗都嬲撚到仆街
仲以為判隻海鷗偷野罰錢添
野蠻人
理應從教育海鷗入手
加D潟藥落野食到
偷得咁開心
有冇片
感化海鷗
有人試過
屌 海鷗真係仆街黎
果陣係外國讀書 冇乜錢買左個burger
坐係火車站出面個廣場食
點知食食下有隻海鷗直衝埋黎撞左我隻手一下
望真啲得返兩塊包皮 塊肉冇左
個賊仔就係我不遠處降落睥住我享用佢既成果
DKGH
平時佢地飛住嚟痾都夠煩
到時佢一路飛一路瀨屎咪又重仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞