九巴官方:清潔又點?都無公德心嘅

482 回覆
4491 Like 19 Dislike
回得靚
立法禁止車廂內剪指甲啦
頭油,面油 都係乘客造成,
佢地本身應該要都清潔,  只不過做多少少野 ,有咩問題,
等我再出多D, 面油頭油, ...再噴
個八婆仲要懶係有儀態咁繼續問,想攞番尾彩
講樣事實你知
廢老:挖鼻屎/挖牙/巴士上層食煙/攝垃圾
師奶:成袋有血嘅餸放起人地張凳到博陰下一手
大媽:棟高對腳/剪指甲
80中:全車人陪佢傾電話
90中:大大聲打機/睇抖陰
仲未計班界凳黨/大畫家
因為有人冇公德心亂拋垃圾
所以政府唔再需要請人清潔街道
「清潔又點?都無公德心嘅」
串過馬撚
呢個係一個好爭議性嘅題目
Social cost vs private cost

其實雙方啲理據都係無限loop
無錯喎
你咁講ok架,全地球人落車都唔會走去用布抺玻璃,所以全世球人都無公德心。

所以全地球既公共交通工具污糟都係客人做成,公司無任何責任去清潔

而你既道德標準已經升左去火星咁高
啲港女俾人串一串就嬲 扮曬有禮貌
成日都見啲廢老係樓下偷偷地拋垃圾同吐痰
幾認同九巴 班仆街真係冇公德心
九巴同新城同期嘅新車,過幾個月之後九巴已經開始污糟積塵
但係新城仲係咁乾淨,仲要見到窗邊角落位有一條塵痕,明顯係抹嗰時推晒落個角落
起碼證明佢哋真係有做清潔
仲未計班吐痰撚
話緊你洗完車條毛巾都係丟喺架車度呀叻唔切
坦白講
我每次搭親覺得污漕+有侵味個啲巴士
都係來自大陸人邨開出個啲路線為主
例如:214、88.....

所以呢 最好就避免搭個啲大陸人邨線
車廂垃圾都係無中生有, 唔係乘客造成
公司當然有責任清潔,
呢野本身佢應該要做, 只不過做多少少. 有咩所謂. 再丟, 再去出油
平時搭開2F 大部份時間都開舊車
嘩有啲車真係好黑好污糟積晒塵,尤其車頭車尾位真係好恐怖
窗框啲層好核突
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞