【懸疑】《連登連環殺人事件》(2)

93 回覆
43 Like 0 Dislike
「子熹,做咩啊你?」康仔皺緊眉頭。

「你地走啦。」他微笑著臉:「我要留喺呢度。」

「你癲左咩?!」

「唔好玩啦...」芊芊被剛才的一切已嚇得暈乎乎,現在子熹突如其來一句,她不經覺間眼角已淺流著淚。

子熹感嘆一聲說:「一直以嚟,我都係個好自私既人。為左自己,傷害左我最愛既人,傷害左我既好同伴,傷害左無辜既人。每一次我做完傷害人既事,只會獨自內疚,而唔去選擇做啲乜野面對。所以去到今次,我唔想再逃避喇,我要接受自己做既過錯後應得既懲罰。而且......我唔可以再次拋低佢一個人喺度。」

「子熹......」美玲淺笑。

芊芊怔怔的瞪著眼,聽到子熹的決意以後,臉蛋漸漸通紅。她抽了幾下鼻子,眼眶已佈滿淚水,眼淚中含著無數的委屈和痛心。

康仔看到芊芊的反應後,勃然大怒的喝向子熹:「咁芊芊呢?咁我地呢?你就咁死左既話,有無諗過我地既感受啊?」

子熹眼珠往下移,沉沉的道:「我對你地兩個都做左不可挽救既錯:我無阻止到MK晴被殺,而且仲傷害左芊芊既心。如果我跟你地離開,最後我地三個之間必定有條刺,無可能好似以前咁樣。」

「你唔試下面對,又點知無可能呢?」

「總之,我唔想你地再因為我而唔開心喇。」

「子熹啊!」
子熹莞薾一笑,拿出槍指向芊芊和康仔,二人驚訝得立即退了幾步。他然後把槍向上移,指向空隙上方不穩定的石塊開了幾槍,石塊應聲傾倒而下。

原來子熹是想破釜沉舟,封去後路,不讓自己的決定變得動搖。

「再見喇,康仔,芊芊。」

芊芊和康仔儘管心裡不斷地嘶喊,這刻已經無力再說甚麼了。從門扉空隙的一點點空間,看著子熹的臉慢慢被淹沒,空隙被封死前的一刻,還能聽到他最後的一句話:「對唔住。」

門,被堵死了。

氣氛,瞬即填滿悲涼感。

康仔對著牢牢封著的門,回憶湧現。

兩人一起在街巷查案追兇,重案組裡與一群同事嬉笑,總部停車場的汽水機旁一起聊心事......

還有「連登三人組」。

他們兩人再加上芊芊,一起為案件奮鬥的畫面,如像流星雨的劃過眼前。這是一幀很美麗的圖畫,可是也像流星雨一樣,一閃而逝。
昔日的三人組,就這麼落幕了。

「走啦我地。」他說。

康仔拉著芊芊跑出監獄,她的魂魄早已飛到半丈遠去。

「估唔到,你到最後都係咁自私。」康仔邊跑邊想。

避過重重障礙物,和天花板塌下來的石磚,兩人好不容易的逃出監獄去到正門。甫出來時,兩人便發現胡文軒等人一直在等待他們。

「唉啊,佢地終於出翻嚟喇!」影姨擔心得立即撲上去,然後緊緊攬著兩人。

「嗚啊......」芊芊被她擁著後,把頭埋進影姨胸前,決湜般嚎哭起來。

「無事喇,無事喇。」影姨仿如慈母一樣溫柔的道。

蘋果陳望著他們溫馨地擁抱,感嘆地露出金牙一笑:「你地而家先出嚟,真係夠驚險啊。你地望下監獄,佢比炸藥炸到爛溶溶喇。」

康仔回望監獄,果然已經變成頹垣敗瓦,若是遲一點離開,後果不堪設想。

「子熹呢?」胡文軒凝重的問。

聽到子熹的名字,康仔忽然鼻子一酸,堅強的表臉像監獄一樣瓦解,水汪汪的眼睛裡湧出淚水。

「對唔住。」康仔哭著答。
從他悲傷的容貌,眾人馬上明白到子熹發生何事,三人臉色瞬時黯然。

「子熹真係好傻。」蘋果陳淡淡的說。

「雖然佢今次行差踏錯,但佢始終係我地既好同伴。」胡文軒嘆息。

康仔站在原地逕自抽泣著,胡文軒望著他,忽然想起些什麼。他走到康仔跟前,從口袋掏出兩包煙,放在他的手上,微微一笑。

康仔接過煙包,呆滯的瞧著胡文軒。

「記唔記得果陣我應承你破案之後,會請你食三餐飯同埋兩包煙?」

「呃?」他好像有些印象。

「雖然我平時刻薄同衰格啲,但我唔會走數既。」

「多謝。」

胡文軒拍拍他膊頭:「今次呢單case你做得好好,MK晴一定會好為你自豪。」

康仔握著煙,一把的擁著胡文軒。他把一直抑壓的情感,表露無遺的釋放出來,淚水鼻涕奔流而出。

連登連環殺人案,終於告一段落。
聽日出多少少,個故就完了
—-最終章—-

「陳Sir!陳Sir!」

重案組裡幾個穿起墨綠色西裝的男人,甫見蘋果陳走進來便直奔過去,隨行的還有胡文軒和影姨。

「做乜啊?晨早流流喺度大嗌。」蘋果陳不耐煩的瞧往他們。

「唔係啊,你快啲睇下先!」其中一個西裝男拿出電話展示於蘋果陳眼前。

胡文軒和影姨也在後方偷偷瞥看。

電話屏幕上只見一篇數字圖表,蘋果陳眉頭一皺,他根本不知道是什麼來的。

「咩嚟架?」

「係最新既網上民意調查,調查係關於警方既表現,你睇下!」他指著數表:「我地有六成市民都好滿意我地表現!」

蘋果陳接過他手上的電話,仔細一看,納悶的問:「得果六成,有咩要咁開心?」

「唔係吖,幾值得慶賀喎。」身後的胡文軒笑道:「我地香港警方民望一向都唔過四成架啦,今次算係個突破。」

「但係點解會忽然升咁多既?」蘋果陳問。

「應該係因為我地近排全力追捕日本黑幫餘黨,而且啲連登仔喺破案後,開始吹奏我地所致啦。」影姨解答他。

「咁都算係個好消息既。」

「阿陳,仲有另一個好消息啊。」胡文軒把手肘放在他的膊頭,笑咪咪的說:「我決定辭職,比機會你喺重案組獨大喇。」

「下,認真咩?」蘋果陳驚大過喜。

「係啊,我今日返嚟都係諗住宣佈呢件事,同埋執番好野走咋嘛。」

蘋果陳一怔,續問:「不過點解呢?」

「無啊......」胡文軒掃視重案組一圈,子熹和MK晴已經不再在了,而康仔和芊芊也請了假:「我想休息一下,搵番以前既自己。」

「以前既自己?」

他點點頭,望著玻璃窗外被陽光照得藍藍白白的天空:「嗯嗯,唔知由幾時開始,我因為名利而失去左原本既真我,所以我打算辭職去個旅行,順便尋覓一下自己既內心。」

蘋果陳聽後一臉胡塗,影姨卻在咯咯的笑。

「需唔需要一位旅伴陪你?」她問。

「無任歡迎。」
*

坪洲這天陽光普照,金澤光芒揮灑在綠油油的叢葉,驕嫩的鮮黃色花朵處處盛開。

海面上可見幾隻海鷗,無拘無束的享受著飛翔。

春意盎然,冬天終於過去了。康仔坐在涼亭下,拿著白紙咬著筆,專心地思索著。

每想到要寫的字句,他馬上用筆在紙上記下來,然後抱著愉快的心情繼續空想。

回憶,趣事,約定......點點滴滴他通通記錄下來。

康仔浸泡在回憶的日光浴,放肆地享受著寫作。儘管旁邊有人來過或走過,他也沒有留意。

不經不覺,他已經寫好了。他掏出一個雪白的信封,小心翼翼的把填滿文字的紙張放進去。

「諗咩諗得咁入神啊?」

突然有把聲音喚醒了他,他轉個頭一瞧,原來芊芊坐了在他的旁邊。

「芊芊?你幾時嚟左架?」

「嚟左都有十分鐘啦。」芊芊說:「我記得你同我提過呢度係散心既好地方,所以咪嚟囉,估唔到咁啱撞到你。」

「哈哈。」康仔對著汪藍海洋,吸了一鮮口的空氣:「呢度真係個好地方。」

「我頭先見你一路好專心咁寫信啵,諗住寄比邊個?」

「呢封?」康仔拿高手上的信:「比我最重視既人。」

「寫好嗱?」

「啱啱寫好。」

他然後走向涼亭的一邊支柱,蹲下來把信攝進支柱的罅隙中。

「你將封信擺呢度,唔怕比人攞左,結果你寫比既人收唔到咩?」芊芊好奇的問。

「放心啦唔會。」康仔莞爾一笑:「佢一定會收到。」

「嘻嘻,好啦。」芊芊淺笑。

一陣涼快的海風吹拂而來,仿佛回應了康仔的話。

-----全文完-----

寫完喇 多謝大家一路以來既支持,而家要努力寫埋另一個故了
封信嘅內容會唔會有機會知

Btw
「需唔需要一位旅伴陪你?」她問。

旅伴?女伴?
我有諗過寫,但可能我份人太唔浪漫 點諗都覺得寫得唔夠感情,所以就咁樣留白
Btw我諗住之後會再寫另一個推理故,已經有啲眉目,今次唔會咁易比你地估到
啱啱今日追翻
但係個邊好似冇咩人留言咁
可能因為停寫太耐啦
其實都係 你唔講起我都唔會特登搵番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞