[多圖]分享自己用IPHONE 5,SE影嘅相

52 回覆
122 Like 18 Dislike
mk filter
Snapseed求其拉兩拉再加preset filter都有啦
見啲人成日話Vsco
但加極都加唔到呢種filter
Snapseed啦 多好多Filter
不過XS Max要小心好易Crash

IPHONE 5,內置相機開HDR
VSCO A6 FILTER
Exposure 加1~2,Saturation加2

VSCO HB2 FILTER
Exposure 減1~2,Contrast加1,Saturation加2

VSCO JM1 FILTER
Saturation加1

如果我用內置相機影,一定開HDR影。HDR會令成張相個dynamic range大咗,暗位光位多咗detail,後制空間都大咗[當然影raw就最好]。
聽晚我再講下少少自已嘅心得
反而我依家多用Lightroom同IOS內置執
前者可以影raw/HDRraw,自由度大
後者夠快,拉兩嘢十零秒起貨
想知樓主點構圖?
或者影之前會考慮d咩?
睇完樓主d相就發現構圖好緊要
其實影街影建築既話,可以點構圖?

唔知點解影極出到黎都係亂糟糟咁好似鳩影咁
覺得幾靚,唔淨止講色,構圖都幾好
唔需要理人點睇,影完自己滿意就得
我部SE個鏡頭好似入左塵
巴打有無呢個問題
純分享
IP7+ 冇執過相
用手機 真係好方便

呢張先真
想問下樓主點練揾構圖 好多都睇得好舒服 重點好出
求教
巴打唔好意思, 最近有點忙, 唔想hea覆所以好似冇咗件事咁
我遲下開新post講下手機攝影, 手上現有電話: HTC U11, IPhone 5S, SE, XS
會以U11, SE[舊代IPhone]同XS[新代IPhone]為中心
希望復活節冇咁忙, 出到post同各位交流交流
構圖呢樣嘢...其實我覺得係好personal. 一張相嘅題材就好似一條頸巾咁, n咁多種戴法, 但頸巾仍然會係頸巾, 而張相嘅subject都係唔會變我比較擅長利用前景嚟令張相更加豐富
考慮d咩....快門, 一定係快門
不如你擺D自己嘅作品出嚟, 睇下我或者其他巴打俾唔俾到意見?
巴打多謝你, 其實我知有好多張相喺output出嚟嘅過程auto apply咗d filter令到d相over saturated

「我拿青春賭明天,你用真情換此生。歲月不知人間多少的憂傷,何不瀟灑走一回。」葉蒨文 - 瀟灑走一回

我部5, 5S, SE都係有入塵嘅問題
如果D下面嘅樓可以光d多d detail, 成張相就會豐富d
最簡單, subject擺中間, 已經夠玩
不如你都擺D作品出嚟大家交流下
我focus 左落個天到 因為真係好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞