[多圖]分享自己用IPHONE 5,SE影嘅相

52 回覆
122 Like 18 Dislike
喺大家開始睇之前, 要提醒返用有限data嘅巴絲睇住自己d流量
大概有18X張相, 由會按時間序, 不分類咁upload上嚟
每一張相都有我都記得喺邊度影/當時做緊d乜, 對某張相有興趣可以quote咗佢
有故仔就會講下故仔, 有歌聽就會俾條link你聽, 志在分享

自己一直影咗d相, 唔知擺邊度分享好. 自己IG又冇人睇, FB又好似老人專用, 漸漸就開始用嚟自丁[好多都冇SHARE過]
眼見社會發生咁多事, 連登勿認真都變得充滿戾氣, 就決定擺上嚟呢度同大家分享下
相會係由15年開始, 去到今年嘅1月[不得不承認部SE真係好打得]

廢話講完, 去相

IPHONE 5

勁👍🏻
IPHONE SE

落filter 真係阿豬阿狗都係攝影大師

舊雲變左實心

上IG 碌幾下都係呢隻TONE 呢隻色
留名學野
係咪presets? 多唔多crop過?
真係用手機影嘅?
係呀。日頭嚟講,依家d旗艦機影出嚟嘅質素絕對唔差
5就好多都用vsco,SE就用內置同埋Lightroom(俾錢)
crop就多數都只係個ratio唔同,係有幾張係當咗50mm咁crop
有時個contrast太大搞唔到,始終都係電話,有佢嘅limit
btw當時係等車收工
推一推
依家影少咗好多相,冇喺你個post度推
樓主可唔可以教下點true
不如你quote一張你比較有興趣嘅相,我再同你講當時嘅setting同環境係點
再加少少手機後製心得

By SE
無可否認手機太方便

如果講最強攝力嘅細size smartphone, 到今天我仍然會覺得SE係當之無愧
依家影相手機當道, Google嘅Pixel 3單鏡都玩到出神入化, 如果我唔係電腦平板都係APPLE, 真係會轉Pixel

引自己買point and shoot
睇得出樓主有用過腦先禁制,但大家淨係留意有無落filter,講到有filter係人9禁都影到好相咁
關於落preset/filter呢個topic, 喺連登或者其他本地老屎忽橫行嘅攝影討論區, 係冇乜討論價值可言. 你可以話落preset/filter方便, 你亦可以話做壞手勢, 各有各說.
在我而言, 電話相機去到後制嘅步驟, 只係一個過程. 而俾人睇嘅作品就係結果. 過程處理得好, 作品自然吸引到人, 自然會令人想探討當中嘅過程[例如用咩preset/filter, 構圖心得, 邊度影, 幾時影, 點樣影等等]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞