淘仔耳機集中討論(34) - 自己唔啱都買嚟毒下朋友

1001 回覆
0 Like 4 Dislike
都睇個圈有冇外腔嘅
如果係有外腔罩住再導管出聲嗰種設計(好多圈鐵都係) 外殻嘅影響可以減少

利申 同麥精巴嗰對嘅印象一致
AB或者有分別 反正依一刻我同印象對比 聽唔出
8單睇落幾吸引,不過ching有冇試過條紫羅蘭線

不過隻a8我幾滿意 可惜未接cm
屌 因為我柒咗 所以好多野唔講得
大體取向似DS 14T
如果講完美版本一定係DS 14T
中高都似 但係平均版 冇凸出人聲
自己DS 14T係用開低頻增益所以覺得少咗啲
水月雨上次軒軒試
好似係女聲?
女毒取向?
咁應該會好貴喎,ds 14t個價位又係高處不勝寒
如果係ck100嗰隻女毒嘅話,我就真係想入
https://crinacle.com/2019/02/23/64-audio-n8-technical-breakdown/
64 Audio N8 確認咗公母同師母係唔同聲
原因係工廠技術有問題
正常應該因應放置位置調整返,每個人嘅耳仔型狀都唔同,同喇叭一樣食腔體,木製同金屬製唔同聲
(啲乜嘢百年木小提琴特別好聽就係呢一樣野)
但佢就冇咁做 完全唔同聲

老實說錢又係我賺
又搞到人仆咗街
所以我會推薦DS
btw DS又有型號下咗架
唔係
鐘意8單可以加三千升級做12單
因為做咗仆街仔 係咁依做下打手
64俾人話係奢侈品果然冇錯
有d model聲真係靚,但係個價錢
換線
暖 銅
中 銅銀
中高 8絞純銀
高 純銀
奶油味 銅銀金
中下盤 銀金
我都係睇歌莉雅個fb share 先知kinera整咗隻cm odin
幾時方便
與其喺隻三頻平衡嘅機到玩線,點解唔買過隻啱自己取向

一路都知冇得整
所以見到Gloria嗰對眼紅左
因為個人覺所謂女毒取向係尻聲
因為作曲家 填詞人比首歌男人唱 人哋辛辛苦苦整好一首歌
點解要搞到佢把男聲乸型?

冇記錯呢個取向比較偏ACG

個人比較鍾意凸出中低頻
但並唔代表鍾意極度改變原本首歌嘅聲音
啲聲出來好似完全顛覆晒你嘅認知咁做乜鳩
男人聲係咁? 女人聲係咁? 乜嗰件樂器係咁嘅聲?
Tg find me la ching
我自己覺得女毒其實都可以細分,單單係fitear
同舊代嘅鐵三角已經唔同

最近聽過個fd隻fitear,俾我感覺就好似令把女聲突出到有d妖艷嘅感覺。 但係鐵三角嗰種俾我嘅感覺就係女嘅中高音聽落通透而上去嗰吓有種好滑嘅感覺,好難形容

即係好似食辣咁,有人鐘意齋辣,有人鐘意麻辣一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞