英文一詞多義算唔算係弊端?

43 回覆
1 Like 26 Dislike
世界語應該冇一詞多義?佢個砌字系統幾特別
有個人同操緊兵嘅人講,Left side, right?
操兵條友答佢,Right! Right left left right left
中文咪一樣有
好惡
可以解做憎惡勢力亦都可以解做暴躁
但英文特別多,一個英文字可以有勁多解釋同用法,後面黐個adverb或者preposition已經唔同咗意思
又諗起肥絲喇
其實應該問點解leave嘅過去式會係left
同時間leaf嘅眾數會變成leaves,搞到leave多咗個s變成一堆樹葉
睇youtube講話世界語係為咗解決英文某啲奇怪嘅cases
中文好似仲嚴重
一個 一定 一樣 一直
入面個“一”字意思都唔同,唔係每一個都係解數目
通常類似中文,泰文呢啲孤立語言都好少話有一詞多義
學鋼鍊話齋,「一即是全,全即是一」,咁樣理解就會好啲,一即係全部100%,一定即係全部100%肯定,一樣即係全部100%個樣相同,一直即係全部100%時間都係咁
哇,做呢啲控制塔真係要好留神先得,如果唔係真係死得人多
同埋,其實電腦數字都係咁,我哋用0123456789代表唔同數字,所以會出現一個兩個三個之類描述幾多數目嘅量詞,其中如果01用二進制去表示,0即係冇嘢,1即係有嘢(即係全部,因為二進制入面最大嘅digit就係1,最大係抽象嘅概念,包含住無窮無盡嘅嘢,所以當全部嘢都包含晒裏面)
一詞多義可能好多原因,但大部份需要都會有,唔需要拎英文出來講
諗起埃塞俄比亞航空墜機
驃叔講過,因為個圈係逆時針跑,出彎要出右腳先岩,所以出正腳係右腳,right foot
咁有冇走埋右
一位美國留學生想考國際駕照,

人在異地,非常緊張,

看到地上標線是向左轉,

不放心的問監考官:「Turn left, right?」

考官回答:「right. 」

於是他就向右轉,就這樣,他的駕照就泡湯了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞