【海洋生物】淺談三文魚

303 回覆
3066 Like 9 Dislike
後期加色其實反而係最普遍既做法
不過有啲有資源既實驗室可以養到佢地,加長時間曝光,就影到啲清啲靚啲既相
但係實況既影相(潛艇)就點都會打擾到啲生物
get
其實咁講法 係咪只要係放養/野生既三文魚無論如何都有中寄生蟲既機會
唔關間壽司鋪既來貨質素? 上至幾百蚊既omakase 下至三蚊舊既爭鮮 given that都係三文魚唔係鱒魚 個risk係一樣?

定係有無啲咩養殖環境/條件可以減少寄生蟲?
其實farm raise salmon 好多毒素一d都唔健康
所以係得三文魚一生只會繁殖一次 定其實大部分魚都係
起樓主底就有啦 樓主出過好過post架
樓主係咪讀marine science定係自己研究開
係有機會,
但都有分邊一區受感染,你平價貨唔知來源既話咪大機會中招,
相反高級啲餐廳 可能 會向貨源有保證既地區買貨,咪無咁易中招
正常黎講寄生蟲/細菌好地地係唔會突然岀現,正如你唔食錯野唔會肚痾
大部份魚係一生繁殖幾次
所謂貨源有保證 係某啲海域會少啲寄生蟲?
定係會有啲咩effective既杜蟲藥

between多謝你咁有耐性心機覆
係某啲海域無,正如你唔食錯野唔會肚痾,一直無既,唔會無啦啦有
會變做灰灰地色
你唔會開胃
樓主好似未講過海蛇
樓主讀咩可以咁知識淵博
好想知係咩範疇
Pure science?
都係個海姐

就係science
原來你有公信力過世衛
連登仔不嬲都勁過權威專家
啫係咩major
讀緊垃圾bbq
真心唔識
google 吓先啦
得喇,知你勁過WHO
好心你啦,叫你 google 吓 Sushi-Grade 個字,又走去做冇謂野;個段野邊到寫住 Sushi-Grade 呀;+x聽日同條生割『玩』魚貼住Sushi-Grade都得,弱智即係弱智
得喇,食安中心同WHO都係弱智喇

唔明即係唔明,得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞