阿媽俾人呃錢買左點數咭 有咩可以做到

119 回覆
13 Like 130 Dislike
就係想佢老母上司知道佢老母有幾ON9...
比錢交學費囉可以點?
東張西望有做過呀~小心佢hack埋電話打曬俾所有親戚朋友繼續行騙
大把人比人hack whatsapp 喇
報紙新聞都賣過n 次

https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/168983/whatsapp%E9%A8%99%E6%A1%88-%E9%A8%99%E9%A9%97%E8%AD%89%E7%A2%BC%E6%89%AE%E6%A9%9F%E4%B8%BB%E5%91%83%E4%BA%BA-%E7%B4%AF%E5%8F%8B%E5%A4%B1%E6%95%B8%E8%90%AC-%E8%8D%83%E7%81%A3%E9%87%8D%E7%81%BD%E5%8D%80

從事保險業的Tony,於本月1日突然收到一名友人的WhatsApp短訊,對方表示要「幫幫手」,在收到一個內有6個數字驗證碼的SMS短訊後,將驗證碼轉發給他。

Tony不虞有詐,向對方交出驗證碼後, 其WhatsApp帳號隨即「被登出」,要求重新輸入6位數驗證碼後始能啟用。其後,他收到兩個來自美國猶他州的來電,對方以普通話讀出驗證碼。此時,已察覺可能墮入騙局的Tony陷入兩難:相信來自美國的來電是由WhatsApp官方打出?若是騙徒冒認的話,其他資料會否被盜用?

騙徒漁翁撤網 苦主友人受財數萬

經過一輪內心掙扎,他終於重新輸入驗證碼。不過,手機彈出來的畫面,卻是「驗證失敗次數過多,請於12小時後再試」。Tony頓時晴天霹靂,心想:「今次奶嘢喇」,果然隔了一會,他便收到朋友們不斷來電,問他的電話是否被人盜用。
https://topick.hket.com/article/2044021/WhatsApp%E9%A9%97%E8%AD%89%E7%A2%BC%E9%A8%99%E6%A1%88%E3%80%80%E9%8D%BE%E5%9C%8B%E6%96%8C%E4%B9%9F%E4%B8%AD%E6%8B%9B%EF%BC%9A%E4%B8%80%E6%8C%89%E9%80%A3%E7%B5%90%E5%8D%B3%E5%A4%B1%E5%8E%BBWhatsApp%E6%8E%A7%E5%88%B6%E6%AC%8A

方法一:

騙徒假冒用戶朋友或以「白撞」形式,聲稱會向用戶發送一個4位數或6位數的SMS,要求用戶覆述該組數字。事實上,騙徒正在另一裝置嘗試登入用戶的WhatsApp,該組數字為WhatsApp官方發出的驗證碼,如用戶一旦交出驗證碼,騙徒即能控制其帳戶,複製在WhatsApp的個人資料及電話簿。

方法二:

騙徒利用SMS向受害人發送假扮WhatsApp網頁的連結,聲稱可點擊連結以驗證裝置,受害人按下SMS的連結後,電話會被安裝木馬程式,騙徒能取得電話內資料,包括電話號碼、SMS、密碼等,透過截取SMS,得知WhatsApp驗證碼,取得受害人WhatsApp帳戶的控制權。
點樣睇?講左真係好7...如果有人咁同我講我都唔應佢算,好似想人夾咁
樓主老母個上司都要去報警啦。
樓主老母個上司唔係老千咁代表佢都係咁蠢。
驚呢樣驚果樣 唔怪得比人呃
咁咪等佢老母7吓, 以後記住個教訓...
其實叫對方錄個語音都可以知佢係唔係識既人啦
唔係太多錢就算啦 拎就一定拎唔返
唔打電話確認, gg
點解唔直接打出黎 要底線
7仔個店員有良心提你都唔打電話問下當時人
樓主成家唔係跌野就俾人呃
記得唔好再生仔傳呢啲基因落去
照報啦 whatsapp 被hack女上司可能都中左
Or女上司衰咸濕
算少了 幾千蚊
少少錢由鳩佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞