DSE英文筆記分享

1001 回覆
168 Like 18 Dislike
樓主d筆記好有用 睇完之後由2升3 幫推
巴打好有心
我估應該會有好多衰英文既retaker會睇呢個po,我想以過來人既身份給小小意見,希望可以幫到大家。
retake呢一年,我英文既成績由2322 2 升到3434 3,雖然唔係升得好多,但都有小小心得。
我認為英文弱既同學,最需要注重grammar。grammar在writing同listening part b 的重要性不言而喻,而對reading上亦有十分大的影響。好多所謂reading skills及拆句技巧,其實都係文法概念所引伸出來,因此如果你既grammar能夠有所進步,reading既成積同樣都能夠上升。否則,即使你認識再多單詞,都可能睇唔明句子。
「應用」係同學溫書既重心,而在dse考試方面,writing就係最好既應用方向。writing除左可以檢視你既英文文法,訓練思維,更加可以熟習句字結構,培養你既語感。而語感既提升可以令你睇英文睇得順D,亦能更加習慣用英文來思考。其實我並無放太大的精力在speaking上,能夠有所進步,我相信係經常作文因而提升英文表達能力(每星期作2-3篇)的幫助。
所以我建議同學搵可以經常幫你批改作文既補習老師,無論大型、小型定私補。開本筆記記下你寫錯既句子、文法錯誤及經常串錯的單字,集中溫習。只要學識基本既文法,記下vocab,keep住作文,做下pastpaper熟習考試模式就可以升grade。
其實以上都係阿媽係女人既野同個人意見,只能參考,不能盡信。希望可以給小小方向大家,加油!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞