DSE英文筆記分享

1001 回覆
168 Like 18 Dislike
B1
17年dse拎3
而家想衝4
操哂12~18 paper 1 b2
平均都有7成左右
而家應該從邊個方向溫reading
Article
Letter to the Editor
Letter to the Principal
Debate Speech
Speech
Reading B2有7成都算幾好
可以mark低自己嘅錯處
睇下邊類題目錯得多d
再比較下相類似嘅題目
特別硏究多d要分析嘅題目
不過升分通常Writing同Listening緊要好多
我見過
6446 —》4
2534 —》4
3533 —》4
4334 —》3
中間2份卷通常會主宰個大分
可以參考Writing 023筆記
入面有d關於sports嘅points
同埋Writing 015筆記
入面分析左部份sports題目
想請問絲打英文攞咩
我唔係考DSE
Paper 3 part b 唔得可以溫邊份
Listening 002/004
作文好飄忽
有時11/21 有時14/21
Miss成日話我主題句唔清晰同
內容好散修修
應該點補救
Topic Sentence一定要概括成段段旨
例如想講marathon可以令我learn to be persistent
就要係Topic Sentence show出來
同埋1段係寫1個重點
唔好寫兩三個
每一段應該跟呢個框架
主題句 —》 背景 —〉推論 —》總結句
例如你想講Abolishing the class position system can alleviate the pressure of students.
背景可以介紹現有問題
話class position令好多學生過份重視academic results將多數時間放喺學業
無得放鬆自己
推論講abolishing the class position system帶來嘅好處
學生唔駛放咁多時間溫書
不但可以weekend消遣
亦可以放膽參加多d 課外活動例如sports/music/debating/leadership training
最後總結abolish制度可以降低壓力促進all-round development
我aim3 係聆聽做B2 如果即抄point嘅話係咪攞唔到3?同埋做起來嗰陣時好亂 請教下有咩方法可以改善一下
*剩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞